Регион

Генерал от Хасковско става шеф на НСО

Министерски съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен за началник на Националната служба за охрана. Към момента той е съветник на президента Румен Радев по военната сигурност.

Генерал-майор Дяков е роден на 9 февруари 1965 г. в димитровградското село Скобелево, става ясно от биографията му, публикувана на сайта на президентството.

Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград.

През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената „Военна полиция“, където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на Служба „Военна полиция“. На 24 октомври 2011 г. е произведен в звание „бригаден генерал“.

През 1993 г. завършва курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на Френската Жандармерия (2001 г.). През 2008 г. завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, ФРГ, а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“.

От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език. Женен, с едно дете.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Янков
Янков
21.02.2018 16:33 16:33

Успех ,и на добър час!

Back to top button