Хасково

Родители от Хасково казаха „Не“ на насилието в детските градини и училищата

Родители се събраха на протест срещу насилието в детските градини и училищата пред кметството в Хасково.

Протестът е и в подкрепа на исканията, внесени в Народното събрание. Недоволството на родителите нарастна с поредните случаи на насилие в детски и социални заведения в страната.

Протест

Организаторите на хасковския протест посочват, че той не е с цел да засегне многото добри учители, а да бъдат премахнати малкото, които не са подходящи за тази професия.

Родителите носеха плакати с надписи: „За видеонаблюдение. Ние ви поверяваме децата си! Доверете ни се и вие! Заедно за промяната!“, „Децата са бъдещето на България“, „Не на насилието! За поставяне на камери!!!“, „Стига безхаберие! Приемете исканията ни! Искаме спокойни учители, деца и родители“.

Протест
Васил Николов

За да подкрепи хасковския протест от София пристигна председателят на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система Васил Николов. Той обясни, че 14-те искания на протестиращите са подробно обосновани и целият документ е от около 40 страници. Сред важните искания са да се намали броя на децата в групите и класовете, ранно пенсиониране на учителите при тяхно желание, адекватно финансиране на образователната система, като парите за образование да достигнат 6.5% от Брутния вътрешен продукт през 2021 г., като минималната учителска заплата да е по-голяма или равна на средната за страната. Родителите искат да подобрят средата в училищата и детските градини, за разлика от синдикатите, които желаят антистрес програма. Протестиращите настояват и за адекватна адаптация на децата, като може да се ползва Берлинския модел – плавен преход, при който малчуганите приемат забавачките по-скоро като детски клуб.

Протест

Николов допълни, че от средата на месеца към парламента функционира работна група, която трябва да изготви предложенията за законови промени. След това последната дума ще имат депутатите.

Хасковският протест е 11-ти в страната, като за неделя е насрочен такъв в Русе. Предвижда се 13-ти в София, който ще е и начало на срещите с различните парламентарни групи.

Ето и исканията на родителите:

Въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, включително на директорите на детски ясли, градини и училища.

Въвеждане на методика за подбор на абсолютно всички постоянни и временни ръководители и служители в системата на образованието.

Въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училища.

Създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чиито правомощия да бъде включено и налагане на наказание дисциплинарно уволнение при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер от страна на служител в детска ясла, градина или училище.

Въвеждане на постоянно наблюдение чрез технически средства във всички помещения на детските ясли, градини и училища.

Осигуряване на адекватен брой специалисти като психолози, логопеди, педагози, социални работници и други във всички детски ясли, градини и училища.

Промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяна на детски ясли, градини и училища.

Въвеждане на периодични, ефективни, задължителни обучения на служителите в детските ясли, градини и училища.

За всяко дете със СОП да бъде осигурен помощен персонал.

Да се разреши на родителите при желание и възможност да подпомагат, в ежедневните дейности от чисто битов характер детските ясли, градини и училища.

В детските ясли и градини телевизията и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел.

Гъвкаво и адекватно финансиране в системата на образованието във всички аспекти.

Оптимизиране на процедурата за учреждаване на училищни синдикати.

Други мерки за повишаване на качеството на образователната система.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

30 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димитрова
Димитрова
24.02.2018 17:51 17:51

Съгласна съм със всичко това,НО….насилието у дома??? Там какво правим? Колко камери да сложим? Мандат на мама и тате? Проблемите в училище идват от лошото възпитание,лошия пример у дома.Децата идват със смачкано самочувствие от поредния скандал преминал в жестоки наказания и бой. Така,че нека институциите помислят и върху този много по-страшен проблем.

СБЪРКАНА РАБОТА
СБЪРКАНА РАБОТА
24.02.2018 18:01 18:01

Пет човека!?!?!?
Сбъркали са и мястото,и темата на протест!
Трябва да се протестира срещу ПОЛИТИКАТА на ГЕРБ!!!И БОКО!!!
КВО ТЪРСЯТ В НЕДЕЛЯ ПРЕД ОБЩИНАТА???

СБЪРКАНА РАБОТА 2
СБЪРКАНА РАБОТА 2
24.02.2018 18:03 18:03

Всички назначения на даскали са….ОТ ГЕЕЕЕРБ!И ЧИСТАЧКА НЕ СЕ НАЗНАЧАВА БЕЗ ОДОБРЕНИЕ НА ГЕРБ!!!
ОТ ТАМ Е БЕДАТА!!!!

мръсни гербаджии
мръсни гербаджии
24.02.2018 18:05 18:05

Всичко герберастки,гадни ,некадърни кадри!Навсякъде!!!За туй НИИИЩО не ни е у ред в държавата!!

инфо
инфо
24.02.2018 19:57 19:57

За да станеш чистчка в детска градина си е все едно да кандидастваш за астронавт.Първо трябва да намериш човек от властта и едва тогава си вътре,пък после ха я накарай тази чистачка да си свърши работата .

СМАЧКАНИЯ
СМАЧКАНИЯ
24.02.2018 20:10 20:10

Тия БЪЛГАРИ не РАЗБРАХА ли че докато БОКО е на власт ще си патил от болния му мозък???Иска да е шеф и да му слугуваме!!!
Дано ПАПАТА посмъртно го ПОГАЛИ ПО ТИКВАТА,ГАДНА,ПРОСТА,САМОВЛЮБЕНА!
АМИН!!ДАЙ БОЖЕ,ИИСУСЕ ХРИСТЕ!!!

И АЗ СЪМ РОДИТЕЛ!!!
И АЗ СЪМ РОДИТЕЛ!!!
24.02.2018 20:12 20:12

А КОЙ ще каже НЕ на ГЕРБ и БОБО ТЮФЛЕКА?????

ТЪЖНО МИ СТАНА
ТЪЖНО МИ СТАНА
24.02.2018 20:49 20:49

Жално ми стана!Явно тия млади,симпатични протестиращи родители живеят в Интернет виртуално пространство.Не им е ясно на милите,че от ГЕРБ идат бедите.Сигурно и тях родителите им още се грижат за тях.

баба Гицка
баба Гицка
24.02.2018 21:05 21:05

Млади и хубави родители.Те коя детска градина посещават милите?

До баба Гицка
До баба Гицка
24.02.2018 21:47 21:47

Мисля че са от 22 градина аз имам дете там и тази хубавица съм я виждала там тя дали си прави някаква сметка за педагозите там но просто е решила да става медийна звезда

Десислава
Десислава
25.02.2018 10:28 10:28
Отговор до  До баба Гицка

Да дъщеря ми посещава 22 градина и именно защото знам,как се държат с нея,с какво внимание се грижат за децата,бях на протеста. Преди да коментирате поне се запознайте със самите искания.А това,че детето ми няма проблеми не означава,че ще мълча и толерирам насилие над деца в други градини.

баба Гицка
баба Гицка
24.02.2018 22:42 22:42

Браво най-сетне някой се сети!!!Целувки!!!
Значи не сме ИЗГУБЕНИ в простотията наречена ГЕРБ!!!

xyz
xyz
25.02.2018 10:43 10:43
Отговор до  баба Гицка

Ако не си изгубена в простотията на ГЕРБ,ще се изгубиш в простотията на БСП.Едно и също е.Алтернативата е в промяната на манталитета и съдържанието на педагогическото образование.

Гнус ме е от хасковлии
Гнус ме е от хасковлии
25.02.2018 13:59 13:59
Отговор до  xyz

алтернативата е промяна на материала защото от всички коментари до тук разбрах само едно всички сте за боклука боклуци неграмотни. само хейт и само плюнки а никой не предлага решение. и ви казали плюйте и вие плюете платени и заблудени хейтъри. и никой не казва КАКВО да се направи, няма идеи в този град. Тук има само свине.

Анонимен
Анонимен
24.02.2018 22:48 22:48

Ядат и порциите на децата!!!Една госпожа казала на колежките си: Я млъкнахте ва!Да не кажа на мъжа ми,че познава Делян Добрев.Утре ще си гледате децата в къщи!!
Ами аз го чух,ама на кого да го кажа,ще се уволнят

Ам ам
Ам ам
25.02.2018 13:00 13:00
Отговор до  Анонимен

Ти видя ли?

Клара Маринова
Клара Маринова
25.02.2018 14:01 14:01
Отговор до  Анонимен

Еее вече ни взехте за мезе. Много евтин коментар , бе анонимен, за толкова тъпа мисъл ли ти платиха. Аз пък познавам Доналд Тръмп и това ме прави незеаменима на работа. Наистина много тъп народ пише в тия форуми.

Баба яга
Баба яга
26.02.2018 9:24 9:24
Отговор до  Анонимен

Ще ядат като няма кой да провери какво ядат на обяд а само обяд ли е и закуски и плодове кашкавали но няма кой да види колко от тях пишат там храна защото те имат право да се хранят когато си пишат храна но за жалост в съвета няма кой да провери тази пладнешка кражба

Йойо
Йойо
24.02.2018 23:10 23:10

Оооо тази,който държи плаката,детето и не ходи нито на ясла,нито на градина.Защо протестира?

Анонимен
Анонимен
25.02.2018 0:03 0:03

Ревете срещу ГЕРБ, а вече три пъти се спъвате все в този камък.

РОДИТЕЛ
РОДИТЕЛ
25.02.2018 10:03 10:03

Защо се говори за допълнително заплащане на персонала ,това да не е сделка за отговорност към децата,мили родители нашите деца нямат качествено отглеждане вследствие на некачествините служители в Общината те не са педагози,дори нямат никакъв авторитет,а ние чакаме контрол от тяхна страна ,това е вследствие на кадруването на Беливанов.ДО ПОСТИГАНЕ НА НАШЕТА ЦЕЛ!!!!!!

Иванина
Иванина
25.02.2018 11:53 11:53

Пълна бутафория.10 човека на кръст.Ако искат да си държат децата вкъщи.Не ги възпитават вкъщи,после учителите им виновни.Това с камерите е голяма глупост.

Съвет
Съвет
25.02.2018 12:26 12:26

До 5 годишна възраст не е задължително децата да ходят на градина. Спокойно можете и в къщи да си ги гледате. А какво ще кажете за майката с двете. недохранени близначета. Защо не вдигате шум за нея? А ако учителите поискаме камери и по домовете, защото вие като родители си неглижирате децата? Хвърлени са в детската стая с табла, телефона или пред телевизора. Масово в големите групи съставят разказ на тема “ Моето семейство“ по следния начин:“ когато се приберем вечер в къщи, татко гледа телевизия, мама е с телефона, а аз съм в моята стая с таблта или пред телевизора. Колко родители четат приказки на децата си всяка вечер? Колко им пеят песни или ги учат на стихчета? Сигурно няма 10%. И последствията от това са затруднения в проговарянето, агресия – защото в къщи като не му обръщат внимание, детето търси почва за изява другаде, за да бъде забелязано. Да не говорим, че масово идват ненаучени на елементарни хигиенни навици – ходят с памперси, биберон, пият мляко от бебешко шише, не могат да се хранят самостоятелно, някои даже не могат да дъвчат. В понеделник пристигат кой с обелено коляно, кой с джонга. А когато са болни изобщо дума да не става да си ги оставят в къщи. Дава се антибиотик сутрин и вечер и хайде на градина. Така ами -кой ще се занимава с него в къщи? Е мисля, че и в домовете на родителите има нужда от камери, от периодични прегледи на родителите, даже е добре преди да решат въобще да имат деца, да преминават поне шест месеца, да не кажа година през изследване дали са психологически подготвени за родители. Трябва и от социалните да ходят по детските площадки. за да видят как там родителите се грижат за децата си. По кафетата също. Трябва да събират и сведения от съседи дали в къщи детето живее в спокойна среда или не. Така че скъпи родители, първо се научете вие как се възпитават и отглеждат деца и тогава искайте каквото и да било. Успех!

Елена
Елена
25.02.2018 13:07 13:07
Отговор до  Съвет

Самата истина! Но ония протестиращите пикли нямат смелост да си го признаят,че точно така „възпитават“ в къщи.А как да възпитат,след като самите те нямат възпитание. То бива наглост бива ,ама чак толкова …

Камери - да!
Камери - да!
25.02.2018 16:50 16:50
Отговор до  Съвет

Тази плеяда за някои от Република ли я написа?! Че изкара нас родителите тъпоумни, негрижовни и безхаберни! Пък ти – голямия специалист и възпитател! Градината е обществено място и е редно да има наблюдение. Щом съветът е да си ги гледаме в къщи, моят съвет е – на който не му отърва, да си сменя професията! Голямо пищене! Големи моралисти!

Педагог
Педагог
25.02.2018 13:05 13:05

A вие какво ще правите ако нашите деца са в къщи като сте свикнали да ядете и чакате рушветец.

Елена
Елена
25.02.2018 13:08 13:08

Самата истина! Но ония протестиращите пикли нямат смелост да си го признаят,че точно така „възпитават“ в къщи.А как да възпитат,след като самите те нямат възпитание. То бива наглост бива ,ама чак толкова …

Камери - да!
Камери - да!
25.02.2018 16:44 16:44

БОКО и ГЕРБ са ви проблема! Хахахаха.. преди това цъфтяхме и вързвахме! Колко ви плащат да пишете едни и същи глупости? Да, камери трябва да има! Да, контрол трябва да има! Да, има нужда от диалог между родители и учители! Да, много са децата в една група! Да, малко е персоналът, който се грижи за децата! Да, на съвестния няма да му пречи камерата! Да, в 90 % от фирми и магазини и още куп работни места има камери, учителите и възпитателите от какво толкова ги е страх?! И аз не искам да ме наблюдава шефа, ама ме наблюдава! Камери – да! Особено, когато става дума за сигурност и защита на деца! Те веднага скачат, че някой нещо ще ги обвинява! Като си педагог, професионалист и съвестен, никой няма да те притеснява или уволнява! Стига трагедии – камери и това е! Защо не беше гласно обявен този протест, за да идат повече хора? Ама то в тоя град само призраци по форумите и нищо съществено! Успех!

Анонимен
Анонимен
26.02.2018 8:25 8:25

ДО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МАЙКИ: Имате един куп искания , настоявате учители на които не им харесва да напускат… ами, тогава кой ще ви гледа децата по градините? Защото, ако тези налудничави идеи се приемат, половината от учителите ще напуснат. И не търсете причината за поведението на децата си в градината. Вгледайте се и в себе си! Не може детето да е по 8-9 часа на градина, после по разни спортове и др. занимания.. да го прибирате само за едно спане вкъщи и да искате децата ви не усещат дискомфорт . Първо и основно детето иска време с родителите си, това е и причината за повечето проблеми в поведението на децата.

Теодора
Теодора
26.02.2018 20:37 20:37

Затова нищо не върви в България , защото само се плюем и обиждаме едни други вместо да извадим ползите от всяка ситуация …контрол трябва да има…камерите са най-интелигентното решение за да се види дали детето е проблемно или подхода към него …мисля че тези които си вършат работата няма от какво да се притесняват …НИЕ сме съпричастни към семействата които имат проблем с децата си вследствие на неправилен подход към тях !!!!

Back to top button