Хасково

Беливанов: Не е нужна моя заповед, за да плащат родителите 1 лев за градина, но наредбата е неясна

Не е нужна заповед на кмета на община Хасково, за да започнат да се прилагат промените, свързани с таксите за детски гради. Това заявява в свое становище, изпратено до медиите кметът Добри Беливанов. Повод за това е спорът относно решението на общинския съвет за таксите.

Към настоящия момент решението е в сила, то не е обжалвано и спряно от никого, още по- малко от кмета. Но това решение е за определена група родители – с постоянен или настоящ адрес в Община Хасково. Ползването зависи от волята на родителите след подадени декларация за адресна регистрация, се казва в становището. Това означава, че не е необходимо кметът да издава заповед за изпълнение на решението.

Беливанов обаче заявява, че решението е неясно, защото гласуваното облекчение можело да се тълкува по различен начин:
– че се дължи съответната постоянна такса, като се заплаща допълнително по един лев на присъствен ден
– че се дължи по един лв. на присъствен ден за постоянната и диференцираната част от таксата, при което реално се получава по два лева на ден
– че се заплаща единствено един лев на присъствен ден.

Haskovo.info припомня, че кметът Добри Беливанов е обжалвал пред Апелативна прокуратура – Пловдив отказа на Хасковската окръжна прокуратура да изготви протест до Административния съд по повод решението.

Беливанов даде облекчението от левче за детските градини на Апелативна прокуратура

Вижте цялото становище, разпространено от пресцентъра на Община Хасково без корекции:

Към настоящия момент решението на Общинския съвет за таксите за детски градини е в сила. Не е  обжалвано и спряно от никого, още по- малко от кмета. Но това решение  е за определена група родители – с постоянен или настоящ адрес в Община Хасково. Ползването зависи от волята на родителите след подадени декларация за адресна регистрация.

Така, че не  е необходимо   кмета да издава заповед или какъвто и да е друг документ за изпълнение на решението.  И действащата до сега Наредба са предвидени преференции, които се прилагат без да има  специална заповед за това.

Друг е въпросът  относно  съмнението ми за законността на решението. На заседанието на Общинския съвет предложих разработка от общинска администрация за изцяло нова Наредба,но за съжаление бе отхвърлена от съветниците. По  нея  според дните на посещение на  детето заплащаната от родителите такса  щеше да е под 40 лева за всички. Без подаване на декларации, които между другото не е ясно от наредбата дали ще се подават всеки месец или в началото на учебната година. Считам, че е наложително да внеса нова докладна за коригиране на Наредбата съобразно изискванията на закона.

Съгласно действащите изискванията Общината е длъжна да осигури почасова грижа в детските градини. Тя е необходима най-вече за децата със специални образователни потребности. Това е един от начините те да бъдат социализирани и да получават адекватна грижа и обучение. В настоящата Наредба това не се предвижда, въпреки, че  е задължение на Общината.

Според Закона не може да бъде начислявана такса за пет и шест годишните деца, за тях е дорустимо да се заплаща само храната за присъствените дни. В така приетата от Общинския съвет Наредба се говори за „сума“. Такова понятие няма.  Закона за предучилищното и училищното образование  гласи : „Задължителното предучилищно и училищно образование в държавните и в общинските детски градини и училища е безплатно за децата и учениците.“

Съгласно Закона за Местни данъци и такси Общините събират следните местни такси :

за ползване на детски ясли, детски кухни,, детски градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, лагери, общежития и други общински социални услуги.“

„за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование извън финансираното от държавата.“

Приетите промени в Наредбата на Общинския съвет не са финансово обосновани . Колко ще струва на Общината това намаление? Каква сума ще е необходима в бюджета за да се покрие разликата? От къде ще се осигурят необходимите средства?

Ако родителите подадат декларация на дневен ред е  въпроса каква сума трябва да заплатят . Продължавам да твърдя, че текстът на Наредбата с приетите промени е неясен , поради следните обстоятелства:

Съгласно общинската Наредба:

„За Целодневни детски градини и Обединени детски заведения , размерът на месечната такса е, както следва:

а/ за град Хасково – 45 лв. такса, от които 25 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 20 лв. диференцирана част.                       б/ за селата – 45 лв. такса, от които 15 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 30 лв. диференцирана част.                                      в/ за 5 и 6-годишните, посещаващи подготвителните групи в детските градини се заплащат само разходите за храна в размер на 3.30 лева на ден. Посещаващите подготвителните групи в детските градини по селата, заплащат реалния размер на разходите за храна. 5 и 6-годишните деца, посещаващи подготвителни групи, ползват всички преференции по отношение на разходите за храна, касаещи и таксите за ползване на детски градини.“

 

с новосъздаденият чл.26 б се приема следното правило:

            „За общински детски градини се въвежда облекчение при заплащане на сумите по чл.26, ал.3 от Наредбата, като родителят или настойникът заплаща сума в размер на един лев на присъствен ден на детето при наличие на следното условие: „постоянен или настоящ адрес на един от родителите в община Хасково.“

Така създаденият нов член може да бъде тълкуван нееднозначно в няколко варианта:

да се дължи съответната постоянна такса, като се заплаща допълнително по един лв. на присъствен ден

            -доколкото е въведен израза „облекчение при заплащане на сумите“ е възможно тълкуване, при което да се дължи по един  лв. на присъствен ден за постоянната и диференцираната част от таксата, при което реално се получава по два лв. на ден

           -да се заплаща единствено един лв. на присъствен ден

 

Съгласно Закона за нормативните актове, разпоредбите на нормативните актове се формулират кратко, точно и ясно, за да няма необходимост от различни тълкования за приложението им, каквито в момента възникват. Указания и тълкувания на нормативни актове се правят от вносителя.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

11 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
паралия
паралия
14.03.2018 15:35 15:35

като не е нужна твоя заповед защо директорките се оправдават с тебе. или го играете царя дава пъдаря не дава. и какво не ти е ясно. аз не си сменям постоянния адрес всеки месец че всеки месец да ти подавам декларация. ако на дъртите им трябва време да осмислят нещо , ние младите мислим бързо и логично така че не ни прави на луди. ясно ли ти е. и вече съм сигурен че не ти е крив нито герб , нито никой, ти си просто нагло човече без никакъв морал и сърце. затова до каквото се докоснеш съхне. защото си лош човек.

родител
родител
14.03.2018 15:42 15:42
Отговор до  паралия

ако не си разбрал това с постоянния адрес е решение на ГЕРБ и целия общински съвет , не е на кмета

Анонимен
Анонимен
14.03.2018 15:39 15:39

Беливанов що не се скриеш вече, срам си за Хасково

родител
родител
14.03.2018 15:43 15:43
Отговор до  Анонимен

Не мога да разбера какво искате. общински съвет е приел наредба, кмета казва наредбата действа подайте си даклерациите така както ви ги иска тая наредба…и пак недоволни Що правите скандал от нещо където го няма скандала не разбирам….

паралия
паралия
14.03.2018 16:13 16:13
Отговор до  родител

родителЮ, ако не си разбрал в градините не приемат никакви декларации. това е истината. казват че чакат нареждане от общината. и пак ако не си разбрал- общината я командва този объркан стар човек. който на всичкото отгоре е и стиснат.

Келебекя
Келебекя
14.03.2018 15:40 15:40

Да се МАХАААААААА!!!!!!

Сия Ненкова Илиева
Сия Ненкова Илиева
14.03.2018 15:47 15:47

Тоя само декларации и конкурси му дай да прави!!!!
Вън от колибата!!!

Анонимен
Анонимен
14.03.2018 17:50 17:50

Долу некадърния Беливанов и долу продажния герб дето го натресоха на Хасково и го разсипаха

Юрист
Юрист
14.03.2018 18:13 18:13

Вижте новината за отмененото решение на съда за парите за спортните клубове и пак коментирайте! Направете си извадя какви са юристите и членовете на общинския съвет.

vavi
vavi
14.03.2018 21:52 21:52

sram me e

neno
neno
14.03.2018 21:54 21:54

omrazna mi

Back to top button