Любопитно

Нови 40 дарения в етнографския отдел на музея в Хасково

40 дарения е получил през миналата година отдел „Етнография“ в Регионалния исторически музей в Хасково.

Ризи, престилки, аладжи, антерии, пояси са предоставили граждани, пожелали фамилните им вещи да се съхраняват в музея. Дарителите са от Златоустово, Гарваново, Манастир, Сусам, Елена, Харманли и други селища, обясни главният уредник Диляна Пецова.

Сред постъпилите експонати с етнографска стойност най-стар е кутелът с чукало за сусам от село Лешниково, употребяван през 19 в. Плетена от вълна детска пелена, шити шаячни терлици, бродирани нощници и бельо, ръчно изработени дантели напомнят за сръчните женски ръце и за бита на нашите предшественици.

Повече от половин век отдел „Етнография“ събира свидетелства за материалната и духовната култура на Хасковския край от средата на XIX до средата на ХХ век. Научният архив е натрупал над 22 000 машинописни страници с информация за традиционни празници в областта, народни вярвания и лечебни практики, песенен, инструментален и словесен фолклор, както и богат снимков материал. В експозицията на отдела могат да се видят предмети, свързани със земеделието и животновъдството, домашните занятия и покъщнина, развитите в региона занаяти – яхнаджийство, мутафчийство, медникарство. Голямо еразнообразието от експонати на грънчарството, кованото желязо, златарството, тъкачеството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button