Хасково

Съученици на загиналите Никол и Даяна: Искаме да защитим паметта и честта им

Съученици на загиналите в катастрофата на пътя до ханче Клокотница Никол Щерева и Даяна Янакиева от хасковската ПМГ „Боян Петканчин“ и техни приятели дадоха пресконференция.

Младежите заявиха, че няма да критикуват присъдата на Хасковския окръжен съд, като на тази инстанция я приемат. Миналата седмица окръжните магистрати признаха шофьора на Аудито Делян Делчев за виновен в това, че по непредпазливост е причинил смъртта на момичетата. На 29 юли 2016 г. Аудито, движещо се с малко над 118 км/ч, помете мотопеда на момичетата, които загинаха на място. Делчев бе осъден на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, а шофьорската му книжка е отнета за 5 г. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд.

Пресконференция

Децата категорично изразиха несъгласието си, че посочените в съдебната зала промили алкохол в кръвта на момичетата – 0.19 в Даяна и 0.43 в Никол, са в резултат на употреба на алкохол. Те заявиха, че двете момичета са били добре възпитавани от родителите си, отлични ученички и приятелки и се съгласиха с прокуратурата, че промилите алкохол са най-вероятно от това, че девойките са яли плодове. От съда бяха категорични, че момичетата нямат вина за катастрофата.

Децата заявиха, че винаги ще обичат Никол и Даяна, които ще останат завинаги част от техните класове. Споделиха, че дават пресконференцията не, за да критикуват съда, а защото усещат, че паметта и честта на Никол и Даяна са накърнени и искат да ги защитят. Активната гражданска позиция на младежите бе подкрепена от Славян Костов, който бе учител по фотография на Никол. Той ги поздрави за активната им позиция, която е за пример.

Haskovo.info припомня, че присъдата бе постигната след като Делчев призна вината си и така по закон наказанието му се намалява с 1/3. Отделно той има добри характеристична данни, не е осъждан и има малко болно дете, за което да се грижи.

Младежите присъстваха по време на процеса, като преди това излязоха с отворено писмо до председателя на съда и съдебния състав Миглена Тянкова за справедлив процес. Те и днес заявиха, че нямат съмнение в съда, но са искали и тяхната позиция да бъде взета под внимание, както и доказателствата от домоуправителя и работодателя на подсъдимия за добрите му харектеристични данни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

16 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Таня
Таня
21.03.2018 18:08 18:08

Давайте смело деца,дано постигнете нещо и убиецът бъде наказан.

възмутен и гневен
възмутен и гневен
21.03.2018 18:37 18:37

Не мога да разбера защо всички журналисти и адвокати се правят на ударени ,че не разбират от какво са възмутени децата. Как може присъда за два човешки живота да е 3 години условно––––– как може. На тяхно място можеше да е всеки от нас независимо как е възпитан какво кара ––––и т.н. Непрекъснато се подчертава колко добър е престъпника и нищо за децата нищооооооооооо. Да не дава господ са сте на мястото на тези деца или на техните родители. Въмутеннннннннн и бесен

Боян Боянов
Боян Боянов
21.03.2018 19:17 19:17

ъъъ чакайте сега… имаме 2 момичета на мотор ( който нямат право да управляват ) имаме 2 момичета с алкохол в кръвта ?!? WTF Затворете родителите за безхаберие… ако бяхме в Америка, а не България даже нямаше да има повдигнато обвинение срещу шофьора на автомобила ;)

spr
spr
21.03.2018 19:39 19:39
Отговор до  Боян Боянов

Нямаше да има повдигнато обвинение срещу човек, отнел живота на двама?? Не знам себе си ли заблуждаваш или читателите. И не ставай още по-жалък с алкохола, а виж колко промила е. И с дори и капка алкохол да нямаха, дори да имаха право да го управляват, това щеше да ги спаси, когато онзи влиза в завой с 130км/ч?? Обясни ми как тези условности по какъвто и да е начин променят неговото нарушение.

.........
.........
22.03.2018 9:28 9:28
Отговор до  Боян Боянов

Не бе малоумник!Не си разбрал правилно.Имаме един убиец който се е правил на мъж и е карал със 118 км в час.Този УБИЕЦ е отнел два човешки живота заради комплексите и малката си пишка.Това е като цяло.Щеше да убие всеки изпречил се на пътя независимо дали са деца,мъж жена,куче котка или пиле!!!

.........
.........
22.03.2018 9:33 9:33
Отговор до  .........

Това бе за боян боянов

Неизвестен
Неизвестен
27.03.2018 0:24 0:24
Отговор до  Боян Боянов

1- това не е бил мотор, а мотопед 2-лично познавам и двете момичета и може да не са употребили алкохол, а да са яли плод, защото те се хранеха здравословно. 3- и света имат отлични резултати в училище

Анонимен
Анонимен
21.03.2018 19:36 19:36

Защо давате изобщо думата на тия пиклювци, които нищо не разбират, а се правят на интересни

Хасковлия
Хасковлия
22.03.2018 13:56 13:56
Отговор до  Анонимен

Това са най-качествените млади хора в нашия град! Интелигентни, красиви, с невероятно гражданско самосъзнание. Те не се правят, те са интересни именно със своите качества. Мерете си приказките, тона и обръщенията и очаквайте следващите техни действия не само като граждани, но и като ръководители на тази държава!

Водач
Водач
22.03.2018 8:34 8:34

Тя медията е демократична и на теб ще даде да се изкачиш.Аз също съм съвестен работник и примерен шофьор, значи мога да карам както си искам без проблем така ли?

Анонимен
Анонимен
22.03.2018 10:47 10:47

Подигравка 3 год условно за един убиец на две млади невръсни дечица . Срамота няма държава няма закони няма правосъдие. Всичко е пари и власт.Този трябва да бъде линчуван.И Хасковските магистрати също.

Хасковлия
Хасковлия
22.03.2018 14:05 14:05

Съдебната система трябва да служи на обществото, с всеки изминал ден тя показва своята тромавост, бюрократична немърливост и тотална несправедливост. Нормално е обществото един ден да избухне. Процеса започна!

VVV
VVV
22.03.2018 15:03 15:03

Да видно е , че някои подкрепят безумното поведение на пътя и търсят под вола теле……. но ми отговорете как шофьора се е озовал в отстрещното платно и е нацелил двете деца с мотопеда , та чак задния му мост на аудито се е откъснал, сигурно е търсил мотопеди без регистрационни номера,или с алкохол 0.19 в кръвтта/защото толкова е на водачката ,другото не е управлявало , то се е возило/…..?????????? , а да припомня ,че всичко това се е случило в ПАРК КЕНАНА и там на същото място можеха да са туристи , велосипедисти ,пък ако щете и автомобил….. и с тази „премерена“ скорост щяха да хвърчат скъсани задни мостове като сламки….. и за това ще обвиняваме родители, че са купили мотопед, велосипед….и каквото там…. каквото и да е било, момичетата са били ИЗВЪН платното без да пречат на никой. ПИТАМ ТОЙ КАКВО ПРАВИ В ОТСРЕЩНОТО ПЛАТНО КЪДЕТО ГИ ПОМИТА И от скоростта КЪСА ЗАДЕН МОСТ АУДИТО……КАК СЕ КЪСА ЗАДЕН МОСТ НА АУДИ……..ХОРААААА …..ОТ ТАМ МИНАВАМ И АЗ С ДЕЦАТА И КАТО СИ ПРЕДСТАВЯ , ВСЕКИ ПЪТ ИЗТРЪПВАМ, ДАЛИ НЯКОЙ ДРИФТАДЖИЯ НЯМА ДА МЕ НАМЕЛИ…..за протокола- имам регистрационни номера и карам с колан…

Боян Боянов
Боян Боянов
22.03.2018 17:26 17:26

Пак питам какво правят тези деца на мотопед, който нямат право да управляват и с алкохол в кръвта ? Защо никой не търси отговорност от родителите ??? пълно е с деца из града които карат разни моторчета без дори да са минали курс на обучение… явно че доста от тях карат и под влиянието на алкохол

Иван Иванов
Иван Иванов
23.03.2018 0:12 0:12

Впрочем прав е Боян, че при същите обстоятелства в САЩ нямаше да има дори обвинение.

MichaelFix
MichaelFix
23.03.2018 11:26 11:26

Собираюсь на этой неделе по делам полететь в Челябинск.
Расскажите кто нибудь о городе.
Где можно переночевать? Куда сходить?
Может подскажите где посмотреть подробную информацию?

Заранее спасибо!)

Back to top button