Хасково

250 000 лв. за заетост в Хасковско през 2018 г.

250 562 лв. са средствата за Хасковска област по Регионалната програма за заетост за 2018 г., стана ясно на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие с председател зам.-областният управител Стефка Здравкова, съобщават от областна администрация.

На заседанието бе утвърдена методика, по която ще бъдат оценявани проектите на общините за включване в програмата, начините на оценяване на предложенията и системата за класирането им. Назначена бе работна група, която ще разработи Регионалната програма за заетост и ще оцени проектите на общините от региона.

Комисия

За 96% от работодателите в областта е важна мотивацията на желаещите да започнат работа, а не толкова предишният им опит. Това показва пък анкетно проучване на потребностите на работодателите от работна сила. Данните от пилотното изследване бяха оповестени на заседанието на Комисията. Общо 174 фирми от региона са участвали в он-лайн допитването, което има за цел да очертае необходимостите на работодателите и очакванията им при търсене на работна ръка. 80% от фирмите, участвали в анкетата, са от реалния сектор. 50 % от тях са малки предприятия с до 10 чавека персонал.

Повече от половината от предприемачите са заявили, че ще набират нови кадри през следващите 6 месеца, става ясно от анкетата.

71 % от фирмите са склонни да предложат обучение на кадрите си на място, за да отговарят на изискванията на конкретното производство. Резултатите от пилотното изследване ще бъдат изпратени в Министерството на труда и социалната политика, където ще се изготви национлен анализ за потребностите на работодателите от работна сила, уточни Иван Георгиев от Агенцията по заетостта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button