Хасково

10 хасковски фирми с фиктивни милиони в касите платиха дивидент след ревизия

Над 1 милион лева данък дивидент са внесли 10 фирми от Хасковска област след проверки от ревизорите от НАП. Те са били инспектирани, тъй като са декларирали, че имат в касите суми в особено голям размер, съобщиха за Haskovo.info от Приходната агенция.

Проверките на НАП на касовите наличности започнаха през септември миналата година и обхванаха 1 300 фирми в цялата страна, които бяха посочили в счетоводните си баланси, че държат в каса суми над 1 милион лева.

Съмненията на данъчните бяха, че като декларират големи суми пари в кеш фирмите избягват плащането на данък дивидент, който се плаща ако сумите бъдат разпределени като печалба на собствениците. На практика в по-голямата част от случаите парите отдавна са похарчени от собствениците за лични цели, но това не е осчетоводено, за да не се плаща данък.

Често фирмите извършват счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите, коментираха от НАП. Подозренията на инспекторите се засилвали и от факта, че съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

След приключване на проверките в Хасково десетте фирми са разпределили дивидент от 21,9 млн. лв. и са внесли в бюджета допълнително начислен данък в размер на 1 105 136 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button