Любопитно

Българи в Чикаго пращат пари за храма в село Плевун

В навечерието на Възкресение Христово родолюбиви българи, живеещи в Чикаго, събраха пари за ремонт на два православни храма в Родопите.

Идеята е подокрепена от Генеланото консулство на България в Чикаго.

Нашите сънародници организираха разпродажба на домашно приготвени кулинарни изделия, а също картини, фотографии, детски рисунки.

Инициативата „Великден–Родопи“ е на българска евангелска църква „Нов живот“ в Чикаго, която апелира за запазване на родната история, вяра и ценности. Със събраните 5 700 долара двете православни църкви ще имат необходимата финансова подкрепа за ремонти, които ще удължат живота им, запазвайки го за поколенията.

Едната от църквите е в ивайловградското село Плевун. Храмът „Св. Пантелеймон“ е построен през 1843 г. Историята му е свързана навеки с подвига на капитан Петко войвода и неговата чета, които спасили местното население от турците по време на Руско-Турската война от 1877-78 г. Случката е пресъздадена в един от епизодите на телевизионния сериал за Капитан Петко войвода. Заедно с потягането на църквата пелевунци планират да изградят навес и чешма.

Другата църква „Св. пророк Илия“ е в смолянското село Славейно. Тя е построена за три месеца от жителите на селото през далечната 1836 г. С парите от Чикаго сега ще се подменят подови настилки и интериора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Читател
Читател
06.04.2018 14:10 14:10

Селото се казва Пелевун.

Димитър Гинев от Пелевун.
Димитър Гинев от Пелевун.
06.04.2018 15:27 15:27

Към всички, които не знаят, а ще прочетат това: От 1914 до 1981 година селото се казва Пелевун. Така е и до днес в разговорната реч, но по незнайно какви причини, по предложение на тогавашния Окръжен Народен Съвет – Кърджали, през март 1981 г. с Указ на Държавния съвет селото е преименувано на Плевун. Това е официалното име на селото, вече 37 години… , въпреки че около 66 години е било ПЕЛЕВУН !!!…

Back to top button