Любопитно

Трима дебютанти от Хасковско на „Южна пролет“, „4 Magic“ пеят на награждаването

В сряда се открива 46-ото издание на Литературните дни „Южна пролет“ и Националния конкурс за дебютна литература в Хасково, съобщиха на пресконференция в общината.

Тази година участват 44 автори с 43 произведение, като бройката на творците е по-голяма заради съавторство на едно от произведенията. В литратурния жанр поезия участват 19 стихосбирки, проза – 15, детска литература – 7, драматургия – 2 пиеси. В жанровте литературна критика и киносценарий няма участници.

Трима са участниците от региона – поетът Стефан Евтимов, абитуриент в ПМГ „Боян Петканчин“, Катина Недева от Свиленград с детска литература и Петър Влайков от хасковския театър в жанра драматургия.

Най-младите участници са на по 15 г. – Татяна Иванова от Добрич и Александър Габровски от Варна.

Дебютантите ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Ивайло Христов и членове: Теодора Димова, Бойко Ламбовски, Таньо Клисуров, Хубен Стефанов.

Конкурс

Община Хасково присъжда на наградените звание лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и финансови награди във всеки жанр. Присъжда и наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. Тази година председател на журито за Паскалевата награда е Златка Караджова, а членове са: Кирилка Страшникова, Мина Карагьозова, Петър Ванчев и Недялко Бакалов.

По традиция ще има и базар на популярните български издателства, който ще е разположен в дървените къщички в центъра на Хасково. Издателствата ще са 15, като ще има и къщичка на дебютните книги.

Тържественото откриване на литературните дни е на 18 април от 18 часа в театър „Иван Димов“. Празниците продължават 3 дни, като в петък от 14 часа в Младежкия център за пръв път ще се проведе „Литературна занаятчийница и Крими лаборатория“, на която младежи ще учат как се пише криминален роман. Церемонията по награждаването ще е в петък от 18 часа в театъра, когато ще пеят момичетата от групата „4 Magic“, победители от последното издание на „X Factor“.

Пълната програма на литературните дни може да прочетете ТУК.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.04.2018 15:02 15:02

като видиш ухилените организаторки и ти иде да повър……ш хеле тая русата Венета с хасковски диалект тъ…а пат….а

Back to top button