Любопитно

Александър Чобанов запали огъня на „Южна пролет“ в Хасково

Лауреатът от 2008 г. Александър Чобанов запали огъня на 46-те литературни дни „Южна пролет“ пред театър „Иван Димов“ в Хасково.

Преди това тридневните литературни дни бяха открити от кмета Добри Беливанов. В тържественото откриване участваха мажоретният състав, хор „Родна песен“ и духовият оркестър.

Празник

В театъра има творческа вечер на поета Таньо Клисуров с участието на трио „Кантабиле“, а слово за автора ще изнесе Петър Василев. Малко по-късно в камерната зала е лауреатската вечер на Чобанов със слово от Владимир Полеганов.

Литературните дни са съпътствани от Национален конкурс за дебютна литература, в който участват 44 автори. Както Haskovo.info писа, участниците от региона са трима – поетът Стефан Евтимов, абитуриент в ПМГ „Боян Петканчин“, Катина Недева от Свиленград с детска литература и Петър Влайков от хасковския театър в жанра драматургия.

Дебютантите ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Ивайло Христов и членове: Теодора Димова, Бойко Ламбовски, Таньо Клисуров, Хубен Стефанов. Награждаването на дебютантите и на носителя на наградата за цялостен принос „Александър Паскалев“ ще е в петък.

Празник

От днес до петък в дървените къщички в центъра на Хасково е разположен книжният базар. В него участват 15 издателства, като преобладава художествената литература и книгите за деца, които засега са и най-търсените. Издателствата предлагат намаления, които тръгват от 10%, а при някои достигат и до 50%. Масово има книги по 1-2 лв. Сред най-скъпите са специализираните компютърни книги, които стигат и до 30 лв.

Тази година базарът е преместен в дървените къщички и засега търговците отчитат по-малко клиенти. Някои си обясняват това със смяна на мястото. Предни години базарът бе около часовниковата кула на площад „Атлантически“.

Програмата за „Южна пролет“ може да прочетете ТУК.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button