Външни публикации

Да преподаваш не означава да „разказваш“, а да откриваш пътища, по които учениците сами да достигнат до своите истини

ПМГ

Днес в Европа е актуално да се говори за използването на един нов подход в образованието, основаващ се на създаването на компетентности у учениците.

Новост ли е това, или е просто декор, зад който е скрита позната, но позабравена методика?

Защо сменихме „знанията, уменията и навиците“ с компетентностния подход?

Какви са неговите механизми и как те могат да бъдат полезни на модерния учител?

В момента българското образование повече от всякога осъзнава необходимостта си от обвързаност с реалната приложимост и полза. Овладяването на компетенциите е в основата на Закона за предучилищното и училищно образование и на Европейската стратегия за развитие, утвърждава се като задължителен елемент от образователния процес.

ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково – гимназия, доказала във времето своя авторитет и високи стандарти в обучението – завършва работата по проект на програма „Еразъм+“, насочен към квалификационното обучение на преподавателите – „Нови учители за новото училище“. Основаният на формиране на компетенции подход, бе едно от направленията за квалификация на учителите по време на проекта. През април 2017 шестима преподаватели от хасковската гимназия се включиха в квалификационната мобилност „Компетенциите на модерния учител- пътят от преподаването към ученето“ в гр. Даугавпилс, Латвия. Целта на обучението бе свързана с цялостното теоретично и практическо представяне на актуалния в образованието подход, базиран на създаване на компетенции у учениците и на резултатите, до които води в ежедневната практика.

Курсов организатор бе „ТА Group“, Латвия – екип, който от няколко години управлява обучения за иновативни идеи в образованието, а домакин на мобилността бе Dugavpils Krievu Vidusskola-Liceys.

В продължение на 6 дни преподавателите от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ от различни предметни области, слушаха лекции, участваха в дебати, ролеви игри, наблюдаваха уроци, базирани на създаване на компетентности у учениците, експериментираха включването на методиката в своята работа.

Водени от разбирането, че „Педагогиката е длъжна да се ориентира не към вчерашния, а към утрешния ден“, учителите свободно дебатираха с лекторите от Латвия, обменяха опит, провокираха, разкриваха творческия си потенциал.

Каква е същността на подхода?

Компетенциите бяха осмислени като съвкупност от знания, умения, навици за превръщането на нестандартните ситуации в стандартни. В резултат от развиването им, учещият става компетентен в една или друга област или въпрос. Участниците се обединиха от схващането, че „компетентност“ е понятие на много равнища – ученикът се сблъсква с нови проблеми, затова възниква и потребността от развитие на нови компетенции.

На практика хасковските учители получиха възможност да наблюдават и обсъждат уроци по математика, руски, латвийски и английски език, в които се използва иновативната методика. Тя се прилага експериментално в училището домакин от няколко години и резултатите са впечатляващи. Преподавателите, участващи в проекта, не са ограничавани от подробно разписани учебни планове, защото латвийското Министерство на образованието предварително е одобрило експерименталното обучение, като дава възможност на учителите да разгърнат креативните си идеи. Във всички открити уроци преподавателите използват т.нар. „работен лист“, в който е залегнала стратегията на компетентностния подход. Листът е предварително разработен от учителя, включва конкретни задачи, отвеждащи учениците към същността на проблема. Децата получават възможност сами да откриват този проблем, да го изследват, сами да правят изводи и обобщения, но и да работят в екип, да откриват съмишленици за идеите си. На практика интересът и ангажираността им доказват предимството на методиката пред традиционните намерения на учителя. Така ученикът мисли, открива, говори, разбира, съмнява се проверява…

Бъдещето

В края на обучението учителите от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ разработиха уроци в своите предметни области, като на практика приложиха придобитите умения. В Хасково те се върнаха, амбицирани да разнообразят своята работа и да предложат на учениците си и на своите колеги една различна гледна точка към естеството на образователния процес. След приключването на мобилността учителите имаха възможност да интегрират компетентностния подход в работните си планове и директната работа с ученици, проведоха открити уроци, семинари и са убедени, че да преподаваш не означава да „разказваш“, а да създаваш проблемни ситуации, да провокираш, да откриваш пътища, по които учениците сами да достигнат до своите истини.

Автор на статията: Николина Петрова-Николова
старши учител по български език и литература в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“

Основен приоритет на проект „Нови учители за ново училище“ е новият тип учител – иновативен, с богато въображение и предприемчив.

Целта на проект „Нови учители за ново училище“ е стратегическото създаване на подходящи условия за иновативно развитие на ПМГ „Акад. Б. Петканчин“.

Опорни точки за реализацията на проекта са: създаване на нови условия за повишаване на педагогическите, езиковите и дигитални компетенции на учителите чрез участие в международни квалификационни дейности; обучението на 17 преподаватели в нови подходи за преподаване и нов тип работа с учениците, насочени към базирано на компетенции обучение, предприемаческо мислене, използване на информационните технологии за подобряване и разнообразяване на процеса на учене, мотивирането на учениците и учителите да постигат все по-добри образователни резултати, внедряване на иновации в училищното образование; практическото приложение на придобитите компетенции от преподавателите в пряката им работа в училище и създаване на стратегия за развитието на гимназията в иновативно училище, според заложените в Закона за предучилищното и училищно образование възможности.

По проекта бяха проведени три квалификационни мобилности:

ПМГКвалификационна мобилност „Компетенциите на модерният учител – пътят от преподаването към ученето“ с курсов организатор „TA Group“, Латвия, с участието на шест учители, представен в статията;

ПМГКвалификационна дейност „Нови учители за ново училище: предприемачество, технологии и комуникация“, с курсов организатор INFOL, Италия, с участието на шест учители. Целта на курса бе да подготви участниците да обучават младежи в сферата на предприемачеството, възползвайки се от възможностите на съвременните технологии и комуникациите.

ПМГКвалификационна дейност „Как да направим училището ни по-дигитално“, с курсов организатор EUNEOS, Финландия, с участието на пет учители, с основни акценти: дигитализиране на училището и ролята на училищните лидери, създаване на училищна дигитална инфраструктура, педагогическите иновации – проектно базирано обучени ,използването на мобилни устройства, отворени ресурси в Интернет, електронно портфолио създаване на дигитални обучителни ресурси, както и запознаване с добрите практики на дигитални иновации на
училищно ниво.

Настоящата статия отразява единствено позицията на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково. Център за развитие на човешките ресурси и Европейската комисия не са отговорни за употребата на съдържащата се информация.

Back to top button