Хасково

Общината: Общинският съвет стопира ремонта на улици в селата

Неприемането на предложение на кмета Добри Беливанов от общинския съвет е причина за стопиране ремонтите на улици в 17 от селата на община Хасково, заявяват от кметството.

Корекцията бе поискана от кмета Добри Беливанов на последното заседание на местния парламент за да бъде обявена коректна обществена поръчка за ремонт на улична мрежа в селата.
В капиталовата програма на община Хасково, гласувана от общински съвет е включен списък с улици за ремонт по селата. За част от тях решението е за асфалтиране и закърпване на дупки по уличната мрежа на селото, без указване на конкретна отсечка. В някои от тези села ремонтите вече приключиха, в други продължават. Всички асфалтирани участъци са съгласувани с кметовете на населените места, допълват от общината.

Проблем се оказват селата, където има точно описани отсечки за ремонт, чиято стойност надвишава няколкократно гласуваната сума от общинския съвет.

Общо в 17 села са описани конкретни улици и участъци от тях с гласуван бюджет общо 510 000 лв. Проверка на място от специалистите на общината обаче показва, че за да бъдат ремонтирани посочените участъци ще са необходими около 1 270 630 лв. Остойностяването е направено според достигнатите цени след обществена поръчка и сключен договор за ремонт на улици в селата от 15 ноември 2017 г., посочват от кметството. Протоколи, удостоверяващи разминаването между необходимите средства за посочените за ремонт отсечки и планираните за това суми са подписани от съответните служители на общинска администрация и кметовете на селата.

В някои от селата има фрапиращи разлики в планираните средства и реално необходимите, заявяват от общината, като изреждат селата и съответните суми. Комисията е измерила посочените в капиталовата програма за село Стамболийски улици „Капитан Петко войвода“, „Христо Ботев“, „Иван Вазов“ и „Коста Янчев“, общо разрушената асфалтова настилка там е 11 550 квадратни метра. Ремонтът й би струвал 247 289 лв. В същото решение е записано, че за Стамболийски за ремонти на улична мрежа се отпускат 35 000 лв.

За Долно Големанци общински съвет гласува 30 000 лв. за ремонти на улици. Посочените в решението обаче отсечки биха стрували над 124 000 лв., защото се касае за улица без изградена пътна конструкция.

Посочената в решението на общинските съветници улица в Малево се нуждае от ремонт за над 102 000 лв., но са планирани само 35 000 лв. В село Войводово указаният участък в решението на общински съвет може да бъде ремонтиран срещу близо 59 000 лв., но са планирани едва 35 000 лв. За Въгларово местният парламент определи 30 000 лв., но посочи улици, чиито изкърпване и изравняване би струвало близо 75 000 лв. Гласуваната сума за Гарваново е 30 000 лв., но описаните отсечки се нуждаят от ремонт за 61 750 лв.

Разминавате има и в сумите за Големанци, където са планирани 30 000 лв. за ремонт, но той би струвал 41 365 лв. За Гълъбец са отпуснати 25 000 лв., но посочените участъци могат да бъдат ремонтирани за 46 490 лв. В Динево се нуждаят от ремонт за над 80 000 лв., но са планирани 30 000 лв. За Зорница се отделени 30 000 лв., но предвиденият ремонт е на нова улица, която няма трасе и пътна конструкция, който би струвал над 88 000 лв.. Два пъти повече от гласуваните 30 000 лв. са необходими за ремонта на улици в Конуш, там изчисленията показват, че за посочения участък трябват над 60 000 лв. За село Корен са предвидени 25 000 лв., но са описани ремонти за повече от 47 000 лв.

Повече от два пъти е разминаването в сумата за Клокотница – при планирани 30 000 лв. в решението на общински съвет са записани отсечки за ремонт на стойност над 73 000 лв. За Николово са определени 30 000 лв., но след проверка на описаните участъци за ремонт се оказва, че там ще са необходими повече от 79 000 лв. С малки суми се разминават гласуваните и необходимите суми за ремонтите в селата Текето и Широка поляна, съответно при гласувани 30 000 лв. – 30 567 лв. и 25 000 лв. – 25 337 лв., изчисляват от община Хасково.

Антон Иванов от групата на ГЕРБ заяви пред Haskovo.info, че вече веднъж общинският съвет е приел кои участъци от улици по селата да бъдат асфалтирани. Това е направено след съгласуване със селските кметове. Идеята е била да се направят ремонти на най-проблемните места, докъдето стигнат парите. На априлската сесия съветниците не приели предложението на общинската администрация, защото в него били посочени цели улици, което не било първоначално обсъденият въриант със селските кметове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.05.2018 13:18 13:18

Беливанов и герб заровиха Хасково в нищета, обреченост, безперспективност, сплетни и партийни борби. Безсрамници! Вън от Хасково и България!

Кенанския маймун
Кенанския маймун
02.05.2018 9:24 9:24

Пак слагат прът в колелата на каруцата на кмета, аман от тъпи номера. Великите съветници от ГЕРБ, които не успяха да го накарат да им съдейства за серия грабежи и му обявиха война. Интересен ще ми е резултата на изборите догодина, а за тях ще е неприятно изненадващ. Вземете се в ръце, не знам как гледате хората в очите. Предполагам че сте обещали на хоата в селата да им асфалтирате улиците,затова сте ги описали надлежно в решението си. Но пък как сте пропуснали да им изчислите колко би струвало?! СлучаЕност не мислА. И ако антон Иванов е толкова убеден в твърдението си защо не поприказва по-аргубентирано и напоително..мъм мън можело. Айде пак криви номера

Back to top button