Любопитно

Някогашният Харманли оживява във виртуален албум на Светлана Николова

Журналистката Светлана Николова стана инициатор на създаването на виртуален албум със снимки от старо Харманли.

„От хармана – до Харманли“ – под този наслов се събират фотоси и пощенски картички, които илюстрират различни моменти от миналото на южния град и неговите жители.

Идеята дошла след разрушаването на внушителната и култова за харманлийци сграда на някогашната „Тютюнева промишленост“. Градът се променя, трябва да запазим спомена, поколенията да знаят как са изглеждали различни знакови места в Харманли, смята Светлана, която е и заместник-председател на общинския съвет.

Харманли

Граждани с готовност са предоставили за виртуалната витрина лични и фамилни колекции. Най-старата снимка, извадена от чекмеджетата, засега е от 1902 г. и е запечатала празнуването на Богоявление. Изглед от жп. гарата, местността Олу дере, Извора на Белоногата, пазарът на пашкули, общинските съветници пред 30-те години на миналия век присъстват в поредицата от картички, една от тях е с послание, написано от незабравимата актриса Пепа Николова.

Броят на снимките и картичките непрекъснато се увеличава, най-развълнувани при разглеждането са възрастните хора. Не липсват и отзиви от харманлийци, живеещи в чужбина. След 20-30 години всичко, което сме събрали, ще стане още по-ценно, категорична е Светлана Николова. Тя планира да подготви и изложба с фототабла, която ще направи снимките достъпни и за тези, които в дома си нямат интернет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.05.2018 9:22 9:22

Казвало се е Хърманли…

Христинка Иванова
Христинка Иванова
22.01.2019 17:50 17:50

На първата снимка се вижда нашата къща и на Чернев под нас, но по-надолу от зад високата сграда нямам спомен. там беше и Хлебна промишленост и преди турското училище…

Back to top button