Хасково

Все по-млади заболяват от рак, психолог ще консултира болните в Хасково

Все повече млади хора заболяват от рак, алармира Минка Арабаджиева от Сдружение „Българска асоциация на хора с онкологични заболявания „Живот“.

Тя посочи, че възрастовата граница при онкологичните заболявания пада. Арабаджиева и Сдружението организираха в областна администрация конференция на тема „Здравната политика за онкологичните заболявания и качество на живот на пациентите у нас и по света“. Лектор за гинекологичните болести при жените бе д-р Пламен Йовчев.

Конференция

На конфренцията беше изнесена информация и за онкоболните в Хасковска област. По данни от Българския национален раков регистър към 30 септември 2017 г. 525 са болните от рак в региона. За предходните две години броят им е 1110 и 1291. Мъжете основно страдат от рак на панкреаса, белия дроб, стомаха и простата. Жените най-общо от гинекологични онкозаболявания. Арабаджиева призова хората да си правят профилактични прегледи, защото ако има проблем, той да бъде диагностициран рано.

Арабаджиева съобщи, че благодарение на дарителска кампания са били събрани близо 4000 лв., с които е оборудван кабинет – Център за възстановяване, информация и консултиране на онкоболни. От началото на юни там се очаква да заработи психолог, който да консултира болните. Центърът се намира на втория етаж в Малкия бизнес център, входът откъм зеленчуковия пазар.

В организацията на днешната пресконференция участваха и ученици от клуб „Дарител“ при ПМГ „Боян Петканчин“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Людмил Трифонов
Людмил Трифонов
17.05.2018 0:40 0:40

Раковите заболявания са една от проявите на невроинфекция, развиваща се в Главния мозък. Епидемиологично е кожно-венерическо заболяване с висок контагиозен индекс. При съвременните безразборни сексуални контакти от ранна възраст е закономерно увеличаването на заболяванията. Има ефикасна профилактика и каузална терапия, която неизвестно защо не се прилага. За съжаление, след терапията не се изгражда имунитет и профилактиката е изключително трудна, тъй като освен през лигавиците, инфектирането става и чрез пръски в очите при разговор със заразоносител. За повече виж Интернет страницата по-долу.

Back to top button