Външни публикации

Проект „Виртуална кухня Марица – Мерич“

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за
трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020

48 рецепти от Област Хасково в България и 67 рецепти от Мерич, Турция бяха събрани в резултат на проучване на традиционната регионална кулинарна култура и традиционната кухня на двете области по проект на РСО „Марица“ „Виртуална кухня Марица – Мерич“, № CB005.1.23.017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020. Тези рецепти са определени като типични за двата региона и ще бъдат издадени на български и турски език в Рецептурник с традиционна кухня „Кулинарните изкушения на пограничния регион Хасково-Мерич“. В настоящата и следващите три публикации ви представяме избрани рецепти от двата региона. Приятно и вкусно четене!

Овчарски гювеч, с. Горски извор, Община Димитровград
Необходими продукти:
5-6 чушки пиперки
3 домата
2-3 глави лук
? чаша олио
150 г сирене
3 бр. яйца
2 чаши кисело мляко
2 с. л. брашно
магданоз
сол
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и чушките се нарязват на ивици. Задушават се в олиото и малко вода. След това се прибавят доматите и се задушават, докато се изпари водата. Заедно с натрошеното сирене се разбърква и сместа се изсипва в гювеч. Ястието се посолява, полива се с разбитите с млякото и брашното яйца и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Запича се в умерена фурна.

Анъз боб от Мерич
Необходими продукти:
500 гр. зрял боб
4 с.л. слънчогледово олио
1 средна глава лук
2 зелени чушки
? лъжица черен пипер
1 супена лъжица доматено пюре
3 чаши вода
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Фасулът се накисва в топла вода за 1 нощ. След това се вари и се слага настрани. Лукът и зелените чушки се нарязват на ситно и се задушават в слънчогледово олио. Добавете черен пипер, доматено пюре, сол и червен пипер и продължете да задушавате. Предварително свареният боб се прибавя към задушената смес и се оставя да поври няколко минути. По желание ястието се сервира със ситно нарязана свежа мента.

Очаквайте продължение!

Това прессъобщение е направено с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на прессъобщението е отговорност единствено на РСО „Марица“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Back to top button