Любопитно

Международният етнофестивал с близо 2000 деца започна в Минерални бани

18-ят Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!“ събира днес и утре близо 2000 деца в Минерални бани.

Участниците са от България, Македония, Молдова, Полша, Русия, Сърбия и Турция. Организатори на проявата са КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“, със съдействието на община Минерални бани. Международният етнофестивал е посветен на 1 юни – Международен ден на детето.

В проявата участват 80 групови и 35 индивидуални изпълнителя от 15 области и 38 населени места от територията на цяла България, както и 15 чуждестранни групи. Китайската култура и традиции се представя чрез изпълненията на участници от Българо-китайски образователен център „Панда“ – София. Представени са близо 90 училища, читалища, ОДК, ОДЗ, центрове и школи от България и чужбина.

Фестивал

Сутринта до Летния театър стигна шествието с всички участници в етнофестивала, водено от мажоретен състав и духов оркестър. Официалното откриване започна в 10 часа. Бяха отправени приветствия към участниците от представители на КНСБ, Областна администрация, Община Минерални бани и други официални гости.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков откри 18-я Международен детски етнофестивал. Преди 18 г. един глас бе отправен към небето от това място. Днес тогавашните участници са вече големи майки и бащи, но всяка година на този ден, това място се възражда и оживява отново, каза Пламен Нанков.

Винаги, когато идвам в Минерални бани очаквам да видя нещо ново, заради изключителната работоспособност на местната администрация, водена от кмета Мюмюн Искендер. Днес Минерални бани е озарена от хиляди детски усмивки и спокойно можем да кажем, че сега тя е детската столица на Балканите, каза областният управител Станислав Дечев.

Мили деца, добре дошли в това райско кътче. И тази година празникът гради мостове между различните култури и традиции. Фестивалът е и място на надеждата, че утре вие ще израснете здрави, усмихнати и обичани, каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

По традиция преди началото на конкурсната програма Борислава Цекова излезе на сцената за да изпълни песента „Излел е Дельо хайдутин“. След това в продължение на два дни Минерални бани е Етнофестивал. На зелената морава ще се смесят носии и фолклорни мотиви от различни краища на България и света.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button