Външни публикации

Нови две рецепти от „Кулинарните изкушения на пограничния регион Хасково-Мерич“


Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020 

Представяме Ви поредните две избрани рецепти от Рецептурник с традиционна кухня „Кулинарните изкушения на пограничния регион Хасково-Мерич“, разработен по проект „Виртуална кухня Марица – Мерич“, № CB005.1.23.017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020.

Кашник от Община Тополовград
Необходими продукти:
10 бр. яйца
1,500 л мляко
брашно
олио
сол на вкус
гьозум
Начин на приготвяне: Първоначално яйцата се разбиват на пяна. Към тях се прибавя ситно нарязан гьозум, щипка сол, 1 л. и половина прясно мляко и брашно до получаването на гъста каша, която се изсипва в голяма тава. Пече се на жар и се обръща на кръг, за да се изпече и от другата страна. Изпечената голяма палачинка се маже с мед и се нарязва на парчета.
Интересни факти свързани с ястието:
Ястието е характерно за т. нар. обичай „смигал“, който е свързан с 40 дни след раждането на бебето. Тогава майката на бебето събира свои дружки, приятелки и близки в дома, където те даряват своите дарове, подаръци и благословии за здравето на бебето. Приятелките й, които са дошли, не трябва да имат починали родители. По време на обичая на трапезата се поднася кашник, който е приготвен специално за случая. Изпечената голяма палачинка се маже с мед и се нарязва на парчета, които се поднасят на всяка жена. На този обичай не присъстват мъже. След него бащата вече може да остане да спи в стаята при жена си и при детето си. Дотогава той е спал в друга стая.

Румели Бегендиси от Мерич
Необходими продукти:
1500 г телешко месо
1850 г патладжани
240 г лук
доматено пюре 45 г
90 г пшенично брашно
600 мл прясно мляко
100 мл слънчогледово олио
200 мл вода
12 г сол
Начин на приготвяне: Най-напред нарязвате лука на дребно и го запържвате в слънчогледово олио. След това подготвяте месото, като го нарязвате на кубчета и го прибавяте към лука. Към сместа наливате водата и изчаквате, докато водата се изпари. След като водата се изпари добавяте доматения сос и сол, разбърквате и задушавате още 3-4 минути. Оставяте настрана. След това подготвяте патладжаните като ги изпичате и обелвате, нарязвате ги на ситно и ги правите на пюре. Оставяте настрана. След това запържвате леко брашното в малко масло, добавяте млякото и бъркате, докато се получи каша. Приготвеният сос смесвате с патладжана. Ястието се поднася като разстилате в чиния патладжанения сос и върху него прибавяте месото.

Ние от екипа по проекта се надяваме да сме били полезни с конкретни предложения за вкусни традиционни за регионите на Хасково и Мерич гозби!

Очаквайте още…

Това прессъобщение е направено с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на прессъобщението е отговорност единствено на РСО „Марица“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата. 

Back to top button