Регион

Хасковлия откри уникален древен календар в скалите край Гарваново

Хасковлията Миро Чобанов откри уникален двоен древен календар в скалите край село Гарваново.

Чобанов разказа пред Haskovo.info, че в една от скалите има дупка, чрез която се определят най-дългия ден 21 юни и равноденствието. Зад нея има друга скала, която ограничава видимостта към дупката и така лъчът минава през нея само няколко дни около равноденствието и при залез около 19:20 осветява реката.

Скала

„Уникалното е, че през същата дупка, но при друг ъгъл и ограничен от друга скала, слънчевият лъч ще мине и при залез в дните около равноденствието на 23 септември. Това прави календарът двоен. Има и други дупки, чрез които евентуално могат да се определят и други важни дати, но не са проучени. В близките няколко дни събитието може да се наблюдава на място“, допълни за откритието Миро Чобанов. В същото време мястото е трудно достъпно.

Скала

ИЗПРАТИ НОВИНА

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димитрова
Димитрова
22.06.2018 13:46 13:46

Похвално ! Браво на Миро Чобанов !

Питам
Питам
22.06.2018 14:22 14:22

От написаното не става ясно господин Чобанов дали е астроном, геофизик, археолог… Обявява се, че е открит двоен древен календар, но не се дава нито един пример как отчита дните. Не става ясно това природен феномен ли е или е дело на древна цивилизация. Единствено става ясно, че някой докато се разхожда забелязал, че в 19:20 през една дупка в скалата минават слънчеви лъчи.

Вещ
Вещ
22.06.2018 14:43 14:43

След като се определи най-дългия ден и равноденствието, са знаели кога да сеят, жънат, събират дърва за зимата и мн други. За тях е било от жизнено значене това знание. В България има около 70 подобни известни дупки, отделно и утроби. Тепърва ще се търси връзка и при другите.

Аскувлия
Аскувлия
23.06.2018 14:30 14:30

Бързак е журналистът. Видял нещо във фейсбук и изпреварил всички. Даже не се е поинтересувал за името на човека. Не че Миро се нуждае от реклама.

Back to top button