Хасково

1614 абитуриенти от Хасковско трябва да се осигуряват здравно сами

Абитуриентите от Хасковска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през тази година, трябва да се осигуряват здравно сами докато започнат висшето си образование, напомнят от офиса на НАП в града.

По данни на образователното министерство, тази година 27 училища в областта изпратиха общо 1614 зрелостници.

От 1 юли те вече не са здравно осигурени, защото след завършване на гимназиалното им образование, младежите не попадат в нито една от двете категории „ученици“ или „студенти“, които са осигурени за сметка на държавния бюджет.

Първата здравна вноска – тази за месец юли, те трябва да направят до 25 август. Вноската е в размер на 20.40 лв. В същия срок и преди здравно-осигурителната вноска, младежите трябва да подадат декларация образец 7 в НАП, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват здравно.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че за сметка на републиканския бюджет здравно се осигуряват учениците до завършване на средното им образование и студентите, които учат редовна форма на обучение до навършване на 26-годишна възраст. В летния период между завършване на 12-ти клас и започване на академичната година във ВУЗ, младите хора трябва сами да плащат вноските си за здраве, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права. Изключение правят тези, които веднага след края на учебната година са започнали работа и са осигурени от работодател.

Декларация образец 7 е задължителна за всички физически лица, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски. В декларацията, освен личните данни, се вписва началната дата, от която лицето започва да се осигурява за своя сметка. Подаването на декларацията става лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или най-бързо и лесно – по интернет с персонален идентификационен код.

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната страница на НАП на е-адрес www.nap.bg. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button