Хасково

Затягат контрола по границата, дезинфекцират колите и ръчно

На територията на Хасковска обляст няма регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни. В това бяха категорични членовете на Областната епизоотична комисия, свикана по заповед на областния управител на Хасково Станислав Дечев, съобщават от администрацията.

„Епизоотичната обстановка е много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им, както от страна на стопаните, така и от гражданите“, предупредиха от Областната дирекция за безопасност на храните.

От няколко дни задължителната дезинфекция на влизане в България от Турция е с двойно по-концентриран препарат, а от късно вчера работят и ръчни пръскачки, освен автоматичната система, видя репортер на Haskovo.info на ГКПП Капитан Андреево.

КомисияОт години личният багаж на всички пътници, влизащи на територията на България се проверява за внос на суровини и храни от животински произход. Забранено е всичко, включително и мляко и готови храни с месо. Може да се внасят единствено модифицирани храни за бебета, малки количества риба и мед, уточниха от ветеринарния контрол. Откритите суровини и храни се конфискуват и се изгарят. Месечно количеството им е около един тон.

Комисията днес реши още да се извършват стриктни проверки на транспортите средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките да се изискват документите, съпровождащи пратката, да се следи за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС. При установяване или получаване на сигнали за умрели животни и птици (диви и домашни) незабавно да бъде уведомена ОДБХ. В случаи на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни и птици или суровини и храни от животински произход на територията на областта, отново да бъде уведомявана ОДБХ.

Зам.-областният управител Стефка Здравкова апелира към животновъдите да бъдат изключително отговорни и да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЧОЧКО
ЧОЧКО
18.07.2018 21:38 21:38

Стефке при СОЦА имше ПРОФИЛАКТИКА демек ПРЕВЕНЦИЯ както я наричате сега вие пишман демократите и такива ФАЛОВЕ НЯМАШЕ Но тогава имаше умни работливи КАДРИ а не като вашите СУЛьОВЦИ като се почне от най високо в държавата и се стигне до последния АБДАЛ Във всяко ТКЗС имаше по двама вет лекари и 3 -ма вет техници които си вършеха работата Имате ли такива кадри по селата сега Нямат За това избивате всичко подред Е така и аз мога

гражданин
гражданин
19.07.2018 1:23 1:23
Отговор до  ЧОЧКО

Точно казано.
Сега избиват тотално… Чудя се как още не са почнали да избиват болните от грип хора през зимата, щото и те разнасят заразата, която може да убие много невинни??? Ама и това може да ни сполети при тотална липса на държава…
Ситуацията е такава- заспали зимен сън институции пиещи кафе цял ден, липса на лекари, липса на превенция, контрол, ваксинация и пр. и пр… А, има и голяма вероятност, целта е да бъде обезлюдена Сакара, че таме тиквоча да настанява орките де му ги връща Меркелката…
Чумата е страшно заболяване, ама да видим- ако до 2 седмици не умрат заразените и пазените от хората животни на баба Дора, това означава, че чума НЯМА…..

Back to top button