Хасково

Предупреждават стопаните по селата в Хасковско за чумата по животните

Предупреждават стопаните по селата в Хасковска област за опасността от чумата по дребните преживни животни.

За целта следващата седмица ще бъдат проведени срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства. Целта е превенция и затягане на мерките за биосигурност в Хасковска област заради усложнената епизоотична обстановка в областите Ямбол и Бургас. Това бе решено по време на оперативното заседание, свикано от областния управител Станислав Дечев. В него участваха заместник областният управител Стефка Здравкова, директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев, д-р Владимир Хърсев от агенцията и председателят на Българския ветеринарен съюз-Областна колегия Хасково д-р Генади Нанев.

Към момента чрез общинските и селските кметове ние стигаме до всички населени места. Частнопрактикуващите ветеринари също са в постоянна връзка с фермерите, но трябва да се насочим към малките стопанства. Превантивната работа с тях е задължителна, подчерта Дечев. Още днес ще бъде изготвен график, по който държавните, частнопрактикуващите лекари и кметовете да организират срещи по селата.

Призовават се стопаните да бъдат изключително отговорни. Да ограничат всякакъв достъп на външни хора и животни от други стада до фермите им, да спазват стриктно санитарните норми и да сигнализират ветеринарите при най-малко съмнение за болно животно. Само така ще се предотврати навлизането на болестта на територията на областта и ще се избегне сериозни икономически загуби за сектора. В срещите с животновъдите по места ще участва Здравкова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button