Любопитно

Представят „Изкуството на Тибет“ в Свиленград

Исторически музей – Свиленград представя изложбата „Изкуството на Тибет“, съобщават от общината.

През следващите три месеца с нея могат да се запознаят жителите и гостите на Свиленград. Чрез изложените 120 експоната посетителите имат възможност да се доближат до далечния Тибет и тайните на мистичната тибетска култура.

Един от най интересните експонати в изложбата е „Колелото на Дхарма“, символизиращо безкрайният кръговрат на живота. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символи на тибетския будизъм. Представени са и така наречените ленти сутра, които и до днес са задължителен декор в тибетските манастири.

Изложба

Интересни за посетителите са и танките – будистките икони. Тези цветни картини, избродирани или нарисувани върху коприна или кожа, пресъздават главно религиозни сюжети и разкриват характерни черти на тибетската митология. Изложбата включва и автентични предмети от тибетските домове, мъжки и женски носии. Част от експонатите представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори – сребърни бижута украсени с полускъпоценни камъни и бронзови и медни съдове.

Изложбата е дарение от китайското посолство на Историческия музей в Димитровград и през годините е гостувала на много градове в България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button