Хасково

Не приеха нови цени за паркоместа и прехвърлянето на 420 язовира на държавата

Общинският съвет отхвърли докладна от група общински съветници, с която на практика се предлага поскъпването на паркоместата в Хасково.

Предложението предвиждаше отмяна на точка 11.5 от Приложение №1 на Наредбата за началния размер на наемните цени и цени при разпореждане с общинска собственост. В тази точка цената за отдаване под наем е за паркоместа. В регистъра за общинската собственост не съществува термин „паркомясто“ с определена квадратура. Има недвижими имоти, земя и паркинги с определена квадратура. Според вносителите, за да се приведе Наредбата в съответствие със Закона за общинската собственост се предлага отмяна на въпросната точка. Точка 11.1 визира отдаване под наем на общински терени за търговска дейност, които могат да се отнасят и за отдаване под наем за паркиране.

Така обаче се предлага поскъпване от 2.50 на 5 лв. за квадратен метър на месец в първа зона, от 1.50 на 4 лв. за втора зона и от 1 на 2 лв. от трета до пета зона.

Според общинския съветник от „Коалиция за Хасково“ Георги Пеев това решение би било незаконосъобразно и би паднало в съда.

Haskovo.info припомня, че на 18 юли Хасковският административен съд вече отмени предложение на общинския съвет за определяне на базисни цени на паркоместа в областния град. Това стана по жалба на „Ем комфорт“, областния управител и прокуратурата.
Сред мотивите за отхвърлянето бяха, че има извършени нарушения при приемането на решението, което е немотивирано, не е направен анализ и оценка на въздейтвието.

На днешното заседание местните парламентаристи отхвърлиха и докладната на кмета Добри Беливанов, с която се предлагаше безвъзмездното прехвърляне на държавата на 420 общински язовира. От кметството искат да ги прехвърлят на държавата заради невъзможността за тяхната поддръжка. Пеев обаче посочи, че в списъка с язовирите има и такива, отдадени на концесия и това стопира тяхното прехвърляне. Той бе подкрепен и от колегата си от ГЕРБ Антон Иванов. Беливанов не оттегли докладната си, а общинските съветници я отхвърлиха.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button