Хасково

Медицинският включи Хасково в Седмицата на донорството

КампанияСтудентите от Медицинския филиал на Тракийския университет се включиха в Седмицата на донорството и трансплантациите – 11-19 октомври.

Днес те раздават брошури, значки и други материали, популяризиращи донорството в Хасково.

Утре, 17 октомври, от 9 до 17 часа инициативата им ще продължи до часовниковата кула в центъра на областния град. Към студентите се очаква да се включат и доброволци от младежкия Червен кръст.

Националната кампания е под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!“ и се организира за втора поредна година от Изпълнителната агенция по трансплантация заедно с пациентски организации, приятели и партньори.

КампанияВ България 943 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

От началото на 2014 г. в страната 48 души са получили орган от трупен донор, 11 са трансплантациите от жив донор, извършени са общо 67 (автоложни и алогенни) трансплантации на стволови клетки и са родени над 100 бебета с донорски материал.

В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

Донорството е волята на човек да даде живот на други седем човека след смъртта си, изказана от неговите близки. Дарението на органи е акт на човеколюбие, което няма еквивалент в света, в който живеем.

Сайтът, на който може да се получи повече информация за донорството е Bgdonor.com.

Кампания  Кампания 
 Кампания  Кампания

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button