Хасково

Богата битова стая откриха в Книжовник

КнижовникБитова стая с над 100 етнографски експоната откриха в хасковското село Книжовник.

КнижовникИдеята е на кмета Зорка Даскалова, която символично преряза лентата и на секретаря на читалище „Изгрев 1900 – Книжовник“ Ваня Петкова, където се намира стаята.

Даскалова обясни, че по битовата стая се работи от 2012 г. Извършен е основен ремонт на помещението, което е било в окаяно състояние. После хората от селото са прегърнали идеята и са започнали да носят традиционни предмети от местния бит. Сред експонатите има носии, музикални инструменти, газови лампи, съдове, стан, различни сечива.

Попълването на стаята с нови предмети продължава, като още в понеделник тя ще бъде посетена от местните ученици и малчуганите от детската градина. Изготвени са и материали, в които се разказва за възникването на селото.

Преди откриването на битовата стая се проведе годишно-отчетно събрание на „Изгрев 1900 – Книжовник“. Тази година от читалището са издали и сборник с народни песни и обичаи.

 Книжовник  Книжовник
 Книжовник  Книжовник
 Книжовник  Книжовник
 Книжовник  Книжовник
 Книжовник  Книжовник
 Книжовник  Книжовник
 Книжовник  Книжовник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button