Хасково

„Д Банк“ с преференциални агрокредити, гарантирани със субсидии

Гълъбин ГълъбовПролетта е сезонът, през който агро-производителите се нуждаят от финансова подкрепа за подготовка на новата земеделска кампания. Допитахме се до Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на „Търговска банка Д“ АД (Д Банк), за предлаганото от банката  финансиране на земеделски проекти.

Господин Гълъбов, разяснете ни какво представялват  агрокредитите на „Д Банк“ и за какво могат да се ползват.
За поредна година „Търговска банка Д“ АД стартира отпускането на целеви агрокредити за оборотно финансиране на земеделския бизнес при преференциални лихвени условия. Кредитите са предназначени за регистрирани земеделски производители: растениевъди, ползващи земеделска земя с минимална площ от 500 дка (собствена или под аренда), или за животновъди, отглеждащи минимум 50 бр. крави или 300 бр. овце и/или кози.

Но за да има повече родни плодове и зеленчуци на пазара, какви условия предлагате по вашите агрокредити – размер, лихви, обезпечение?
И тази година клиентите ни могат да ползват земеделски заем в левове, който възлиза до 90% от общия размер на изчислената субсидия. Погасяването се извършва със средства от получените субсидии.
Кредитите се отпускат при годишна лихва от 6 до 7,0% според размера на сумата, като лихвата е фиксирана за целия срок на кредита, а за дългогодишни клиенти, с опит в областта на земеделието и утвърдена бизнес история, може да бъде договарян процент и до по-ниски, преференциални нива.

А какви са останалите разходи по кредита – таксите, обслужването на сметката?
Таксата за управление е 0.5%, за кандидатстване (разглеждане на кредитна молба) – 20 лв., а откриването и обслужването на разплащателната сметка, по която ще се получава субсидията, е безплатно.

Трудна ли е процедурата по кандидатстване за този вид кредит?
За улеснение за земеделските стопани ние предлагаме сравнително опростената процедура за разглеждане на кредитната молба и малкия брой документи, както и изискваните обезпечения – единствено залог на бъдещи вземания по субсидиите.
Ние имаме готовност да предоставим на агропроизводителите бърз достъп до необходимото им финансиране още преди издаването на удостоверение от ДФ „Земеделие“. Банката отпуска тези целеви кредити, за да подпомогне фермерите с оборотни средства в началото на сезона и в момент, когато им е необходимо финансиране при подготовката им за предстоящита селскостопанска работа.

А освен тези кредити, какво друго може да предложите на земеделските ни стопани?
„Д Банк“ работи активно, за да обслужва този сектор на икономиката. Освен финансиране срещу залог на субсидии, ние предлагаме също кредити за закупуване на селскостопанска техника и за закупуване на земеделска земя.

Добре, ако даден фермер реши да се възползва от тази кредитна услуга, към кого да се обърне?
Всеки земеделски производител може да получи допълнителна информация за нашите агрокредити от сайта ни в интернет – www.DBank.bg (меню „Твоят бизнес“), да кандидатства онлайн през сайта на Банката, или пък да се се свърже с нашите офиси и по-специално с офисите ни в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Търговище, Силистра, Шумен и Ямбол.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button