Поздравителен адрес от „БСП лява България“ за Деня на независимостта

БСПСкъпи съграждани,

На 22 септември 1908 година е провъзгласена Независимостта на България. Руско-турската освободителна война донесе Освобождението на България, но последвалият Берлински договор ограничава суверенитета на Българското Княжество. С Манифеста за независимостта върховната воля на народа бе зачетена и несправедливостта бе публично отхвърлена.

„Винаги миролюбив,  моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа,  такава е неговата воля – да бъде според както той иска.“  (цит. от Манифеста)
Признаването на българската независимост не става лесно и бързо. Но за разлика от Съединението през 1885 г., никой вече не смее да заплашва България с военна намеса. Обявяването на независимостта е поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали и осигурява европейско развитие на страната. През последните години това събитие беше недооценявано, а то има огромно значение, защото увенчава с ореола на независимостта  трудните и продължителни националноосвободителните борби на българския народ против петвековното османско робство – от Хилендар, през Априлското въстание, до Шипка и Съединението.

Тази дата не е само свята страница от славната история на държавността ни, но и фундамент за нашето национално самочувствие и национална гордост.  Днес ние сме свободни и независими. България има своята самостоятелна и важна роля за развитието на Балканите и Европа. След всичко, на което ни е научила историята, повече от всякога трябва да имаме съзнанието, че България няма как да е независима и силна, ако е разделена. Независимостта означава сила и силата се ражда в единството. Днес, ние българите трябва да сме единни, за да постигаме резултати в развитието на страната ни. Само с общи усилия можем да осигурим на България просперитет и благоденствие; можем да постигнем достоен живот в справедлива държава !

„Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“

Честит празник  Ден на независимостта!   

Кандидатите за народни представители на
Коалиция БСП лява България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button