Хасково

Грешка в СИК довела до бюлетините фантоми

РИКТехническа грешка, допусната в няколко секции е довела до появата в протокола на РИК на 799 бюлетини фантоми.

До този извод стигна на извънредно заседание хасковската РИК.

„В математиката 3 и 3 е 6, но протоколите се попълват под строг ред. Има графи за попълване в протоколите на СИК, където е допусната човешка грешка. Реално няма 799 бюлетини повече“, обясни председателят на РИК Димитър Велев.

РИККакто Haskovo.info писа по официалните данни от протокола на РИК, предаден на ЦИК, броят на бюлетините получени от СИК-овете в областта е 240 404. В същото време броят на неизползваните бюлетини и тези, които са унищожени, недействителни и сгрешени – всички извън урните е 117 262. Тук простата сметка на изваждане на тези бюлетини от общия брой би следвало да покаже бюлетините в избирателните кутии – 123 142. В протокола на РИК обаче е записано, че намерените в избирателните кутии бюлетини са 123 941, което е със 799 повече. Протоколът на РИК-Хасково с тези данни до ЦИК е подписан с особено мнение от зампредседателя на комисията Румен Гъбов.

От РИК обясниха, че грешката идва от общия сбор на получените от СИК-овете бюлетини. 4-5 секции в община Хасково и Ивайловград са попълвали в графата за брой бюлетини, брой кочани. Във всеки кочан има по 100 бюлетини и вместо, например 400 бюлетини, те изписват 4 кочана.

Велев обясни, че за тази техническа грешка нямало контрола, която щяло да бъде предложена за следващите избори. От РИК бяха единодушни, че тази грешка на хартия не влияе на изборния резултат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Човек на кмета
Човек на кмета
08.10.2014 15:28 15:28

Велеев,Велев,сега без заплати и другият път,обиквовени гласоподаватели.Събрали стесе от кол и от въже,кой неграмотен,кой два пъти по неграмотен,измет нескопосана измеет…

Back to top button