Хасково

Школата по етнография с 5 награди от национален коледен конкурс

НаградиЗа 14-та поредна година на 12 декември в София се проведе Националният конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден„.

Той бе организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата.

Конкурсът има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците в него към богатото наследство на народното приложно изкуство. В конкурса, който се осъществява в три направления: етнография, изобразително изкуство и литературно творчество участват ученици от 7 до 18 г.

НаградиТрадиционно в него участваха и възпитаниците на школата по етнография при Младежки център, Хасково. И традиционно се завърнаха с много и стойностни награди.

В раздел „Керамика“ първо място завоюва Мая Нанева – 8 клас от ПГТ „Александър Паскалев“, а на трето място в по-голямата възрастова група в същия раздел се класира Антония Цонева – 11 клас от ФСГ „Атанас Буров“.

Второ място в раздел „Декоративни пана и тъкани“ зае Таня Тончева от 9 клас, ученичка от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Тези три момичета ще получават едногодишни стипендии в размер на 135 лв. на месец за една календарна година.

В направление „Апотропейни предмети“ куклата кукер на Тодор Иванов от 9 клас при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ получи трета награда.

С поощрителна награда бе отличено есето на тема: „Коледа е, стават чудеса“ на Димитрина Запрянова от 9 клас при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“, в раздел „Литературно творчество“.

Наградените ученици получиха медали, грамоти и книги от замминистъра на МОН Ваня Кастрева и от директора на НДД Татяна Досева.

Награди  Награди 
 Награди  Награди

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button