Регион

Предлагат Доцо Вътков за почетен гражданин на Димитровград

ИлюстрацияМаестро Доцо Вътков да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Димитровград, предлага в докладна за предстоящата сесия кметът Иво Димов.

Вътков е роден в с. Брегаре, Плевенско, на 19 февруари 1935 г.  През 1955 г. Вътков се дипломира в Учителския институт в Плевен и започва работа като учител по музика в мъжката гимназия. През 1966 г. завършва Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, а на следващата – инструменталния факултет.

Доцо Вътков е сред големите и уважавани диригенти и композитори в България. 18 г. е диригент на Представителния духов оркестър на Ансамбъла на Строителни войски, където работи с едни от най-добрите изпълнители в България.

От 22 г. той ръководи Забавно-духов оркестър Димитровград. Работи с имена като Видин Даскалов и Жул Леви. Благодарение на неуморимия му дух и енергия оркестъра се запазва и развива през годините. Той е в основата на утвърждаването на „Есенните музикални дни“, които се провеждат ежегодно в община Димитровград. Благодарение на личния му принос и висок авторитет сред музикалните среди, участници в „Есенните музикални дни“ са имена като Милчо Левиев, Вики Алмазидо, Борислав Йоцов, клавирно дуо проф. Дора и Атанас Славчеви, Анелия Шуманова, Орлин Горанов, Стефка Оникян, Аделина Кънева, Марчо Апостолов, акад. Петко Радев, проф. Жени Захариева, проф. Петър Льондев, Перкусионен ансамбъл Плевен и много други.

Възражда стотици музикални произведения на български композитори. Автор на десетки хорови произведения за женски и смесен хор, собствени хора и ръченици. Аранжира пиеси за духов оркестър и симфонични произведения за такъв. Създател на певчески хорове и оркестри.

Дейно работи за утвърждаването на българската музикална култура в Димитровград.

Създател е на детските духови оркестри в Плевен и Севлиево. Сега активно работи по такъв и в Димитровград. Споделя идеята за учредяването на нови творчески формирования и нови творчески продукти, за обновяване на съществуващите формации и обогатяване на духовния живот.

Отличаван многократно на различни музикални фестивали у нас и чужбина – Белгия, Франция, Холандия, Северна Корея и др. Гост-диригент на почти всички духови оркестри в България. Жури на множество конкурси и фестивали.

През 2010 г. е удостоен с наградата на Община Димитровград за деец на културата. Носител на ордените „Кирил и Методий“ – I и II степен, медал „Св. Климент Охридски“, „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и театрални дейци, два пъти е отличник на Министерството на културата, се казва в докладната на градоначалника.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button