Хасково

Дъжд през целия ден, речните нива се повишават

ИлюстрацияПрогнозата за днес, 25 януари, е за дъждовно време, съобщиха за Haskovo.info от метеорологичната обсерватория в Хасково.
 
Количеството дъжд до сега в областния град е 7 литра на квадратен метър. Минималната измерена температура тази сутрин е била 4.2 градуса, като максималните се очаква да бъдат около 10 градуса.
 
Речните нива в страната ще продължат да се повишават, съобщават от пресцентъра на Министерството по околната среда и водите.
 
По данни и прогнози на НИМХ, днес в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета – сняг. Количествата ще са между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.
 
Утре, 26 януари, в по-голямата част от страната, валежите временно ще спрат. През нощта срещу вторник от юг отново ще завали. Във вторник времето ще бъде облачно, с валежи в Западна България и планинските райони от сняг, в останалата част от страната от дъжд. Очакваните количества са между 5 и 10 л/кв.м, в Рило-Родопската област до 15-20 л/кв.м.
 
На база на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, речните нива в страната ще продължат да се повишават, като съществени повишения се очакват в: р. Марица – средното и долното течение и притоците й: р. Въча – горно течение, р. Чепеларска – горно течение, р. Черкезица, р. Мечка, р. Каяклийска, р. Банска, р. Хасковска – горно течение, р. Юрукдере, р. Азмака, р. Омуровска, р. Стара река, р. Меричлерска, р. Мартинска, р. Сазлийка (р. Бидечка, р. Азмака, р. Мустакова, р. Еледжик); р. Арда – целия водосбор, като повишението ще бъде по-съществено по реките Върбица и Крумовица.
 
Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button