Хасково

Нова книга и конкурс за 130 г. от рождението на Асен Златаров

Асен ЗлатаровНа 130-годишнината от рождението на проф. д-р Асен Златаров, която се навършва днес, е посветена нова книга, издадена от  Фондация „Вигория“.

Автори са доц. Людмила Генкова, доц. д-р Свобода Бенева и Кристиан Ковачев. Появата на книгата е добър знак за отдавна очакваната и неизбежна промяна на обществените нагласи в полза на нравствени ценности и житейски императиви, за които доскоро беше нелепо дори и да се споменава, казва по този повод литературният историк Йордан Нанчев.

Чрез регионалните инспекторати по образованието Фондация „Вигория“ предоставя на училищни библиотеки в цялата страна екземпляри от изданието. Целта е то да послужи при подготовката за националния  конкурс на тема „Идеалът винаги побеждава, стига да е смислен, висок и човечен“. Това е част от посланието на Златаров към младежта в последните редове, които написва преди смъртта си. Освен ученици, в конкурса могат да участват и учители по химия, физика и биология. Срокът за изпращане на презентации, есета, стихотворения, рисунки и други материали е 20 април. Резултатите ще бъдат обявени до 20 май. Участниците от училищата, чиито патрон е именитият син на Хасково и на България, ще бъдат класирани в отделна категория.

Конкурсът се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката, Факултета по химия и фармация към Софийския университет, Националния политехнически музей – София, където се съхраняват лични вещи на многостранната личност на големия учен, оставил дълбока диря в нашия научен, културен и обществен живот.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
За невежеството
За невежеството
04.02.2015 11:55 11:55

Да ограмотим един просветен министър:

„Сигурна съм, че на министъра не му е известно също, че името на Златаров се свързва с една нова цветна реакция за откриване на азотиста киселина, за която съобщава през 1916 г. у нас, а през 1923 г. – и в Германия. Така „Реакцията на Златаров“ вече се препоръчва от много наши и чужди автори като изключително чувствителна за откриване на азотиста киселина в питейна вода (0,00005 g в 1 л. вода).
Публикациите на Златаров са 660, в които на достъпен език той популяризира научни постижения в областта на химията, физиката и биологията – теорията за относителността, космогонни теории за Слънчевата система, биохимични представи за живота и смъртта, еволюционното учение на Дарвин и пр. Неведнъж той издига глас срещу различни правонарушения, прояви на низост и корист. Неговото честно и смело перо се вълнува от „Аферата Драйфус“, от трагедията на Яворов, от смъртта на Никола Ракитин, от расизма и настъпващия фашизъм. Идейна чистота и гражданска доблест, на които хора като министъра трябва да се учат, лъха от статиите му – „Повече култура“, „Правата на жените“, „Нашето село“ „Интелигенцията ни и народа“, „Днешната нравствена криза“, „Пред призрака на нова война“ и др.“ Доц., д-р Свобода Бенева

Back to top button