Хасково

Все по-малко ученици с интерес към българския

БългарскиВсе по-малко ученици се явяват на олимпиадата по български език и литература, отчетоха на днешния областен кръг от Регионалния инспекторат по образованието – Хасково.

Обикновено до тук стигат около 170 деца, а сега учениците са 130.

Освен демографски, причините могат да се търсят и в мотивацията на децата, споделиха запознати.

Иначе, олимпиадата е за ученици от 5 до 12 клас и до областния кръг стигнаха деца от целия регион. На национален кръг се класират само тези в 7 и 12 клас.

Първите трима седмокласници от финалния кръг се приемат с отличен в гимназиите, а лауреатите при зрелостниците влизат директно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Олимпиадата за 5 и 6 клас бе преразказ, за 7-ми – тест и отговор на литературен въпрос, а за учениците от 8 до 12 клас – аргументативен текст върху проблем от литературна творба.

Домакин на областния кръг бе хасковското ОУ „Христо Смирненски“.

Националният кръг е на 25 и 26 април в Кърджали за 7 клас и в Шумен за 12 клас.

Български  Български 
 Български  Български
 Български  Български

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
АНОНИМЕН
АНОНИМЕН
22.02.2015 12:09 12:09

Нормално е да има толкова малко ученици по олимпиадата по БЕЛ!
Много малко се интересуват от този предмет.
Още повече им говорят на висок стил, от сорта. Какво означава оксиморон,памфлет, метафора, катарзис варваризми и пр. неща.

Антония
Антония
22.02.2015 12:51 12:51

Анонимен, какво значи – говорят им на висок стил?Това са елементарни литературни термини, които всеки човек трябва да знае.Децата ни са на този хал, заради хора като вас, които искат да ги принизят. Какво очаквате – да ги учим да затъпяват още повече ли?На такъв мързелив народ, нормално децата му да са неграмотни.

Аз
Аз
22.02.2015 13:18 13:18

Е,не става дума да затьпяват,а да им се обяснява на достьпен език.Сега всички учебници са на толкова висок стил,че се налага родителите да ги „превеждат“ на децата,за да ги разберат.И защо е необходимо това?

Антония
Антония
22.02.2015 14:58 14:58

Живеем в динамичен,бързо развиваш се свят.Ако някога нещо се е смятало за достатъчно – сега от децата се изисква много повече.Живота го изисква. Ако преди висшето образование е било привилегия, сега всеки втори завършва.За да успееш трябва да бъдеш по-добър от останалите.Но тенденцията е родителите да изискват от учителите да опростят материала, вместо да изискват от децата си да дават повече от себе си.На въпроса – защо е необходимо – ще ви кажа,че е необходимо,защото сте родители и ако ви мързи да се занимавате с децата си това не е проблем на учителя.Училището поставя само основите.Ако в къщи детето не получава добър пример и в училище нищо няма да научи.

Родител
Родител
22.02.2015 20:46 20:46

Аз лично не пращам детето си на подобни съзтезания , защото няма смисъл.Да не говорим за куп подобни прояви , на които се събират пари.Синът ми плати 7 лв за съзтезание по математика , на което , на задаче без отговор се два точка , а на такав с грешен – 0.Т.е ако не решиш нищо , вече имаш 30 точки. Това е пълен абсурд.Накрая излезе , че съученик , които едва смята има по-висок резултат от сина ми, който беше направил опит да реши всички задачи.В част по български език и литература учат децата на хиляди неща – термини , времена , понятия и т-н , само не и как да изразят мнението си писменно в едно есе.

Антония
Антония
22.02.2015 22:01 22:01

Уважаеми, родител, есето е свободна форма на изразяване и ако детето Ви не може да напише нищо, значи няма какво да каже. В едно есе детето използва речниковия си запас пак повтарям – свободно. Литературните анализи са нещо друго.Един учител не може да научи детето ви да пише есе, ако то просто не може и не иска да пише.НЕ знам в кое училище учи детето Ви, но обърнете внимание и Вие на какво го учите!Като Ви се свидят 7 лв. ,за да насърчите детето си ако не спечели сега, то да се подготви по-добре за следващия път, това е срам за Вас.Не гледайте на детето си като нещо, което Ви вкарва в преразход, а като нещо в което инвестирате!Аз като ученичка посещавах всякакви извънкласни дейности.Не съм висяла по цял ден пред компютъра да си играя на игрички.

Back to top button