Хасково

Тютюнопроизводителите с отворено писмо до всички институции

СрещаИнициативният комитет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите излезе с отворено писмо до всички отговорни институции след вчерашната среща в Първомай, в която участваха и производители от Хасковско.

В писмото се казва, че взетите на 17 февруари решения на Консултативния съвет в Министерство на земеделието и храните грубо нарушават интересите и засягат правата им.

Тютюнопроизводителите са приели декларация с искания. Те подчертават, че се разграничават от всички опити за политизиране на проблемите.

Тютюнопроизводители от страната излизат и на национален протест заради разпределението на държавните субсидии. В петък на обяд те ще блокират граничния пункт „Капитан Петко войвода“ на българо-гръцката граница до Свиленград, пътя за Гърция при Гоце Делчев и „Дунав Мост“. От днес гладна стачка започват десетки тютюнопроизводители в две села в Силистренско и община Тутракан.

СрещаПроизводителите държат да се спази процентното съотношение при разпределение на средствата между сортовите групи по схемата за национално доплащане на тютюн за нива от 2012 г., съгласно подписано Споразумение между МЗХ и Национална асоциация на производителите от 29 април 2013 г. Процентите са: 69.70% Басми, 11.6% Кабакулак, 9.50% Бърлей, 9.20% Вирджиния.

Те настояват да бъде премахнато разделението на малки и големи (бедни и богати)  производители и средствата да бъдат изплащани при една и съща цена за килограм за всеки производител от съответния сорт, съгласно Наредбата на МЗХ.

Тютюнопроизводителите искат да се внесе яснота по въпроса за данъчното облагане на референтните средства, получени от тютюнопроизводителите за периода от 2010 г. насам.

Те настояват да се спре приемането на промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия преди въвеждането на защитен механизъм за отпадане на неплатимите килограми тютюн и фиксиране на цена 2.50 лв. за трета класа.

Снемаме доверието от Председателя на УС на Асоциацията Цветан Филев. Останалите членове на УС ще предприемат действия по ограничаване на правомощията му до свикване на Общо събрание, на което да се гласува оставката и отстраняването му от длъжност„, се казва още в писмото.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
катран
катран
23.02.2015 13:45 13:45

какво да правим с тютюна които не изкупен защо цало лято ядохме катран а сега спим с тютюна в една стая колко пари потрошихме за сеитба и препарати АЛО МИНИСТЕРСТВО НО ЗЕМЕДЕЛИЕТО ИМАЛИ АКО ИМА КЪДЕ Е ЧЕ ДА ГО ПОСЕТИМ С МУТИКИТЕ

Изкупвач на тютюн
Изкупвач на тютюн
23.02.2015 18:07 18:07

Всички тютюнопроизводители трябва да си направят обединения /фирми/ от чието име сами да договорират с изкупвачите и да сключват договори с ясни финансови условия. А , не да вдигат пушилки чрез ялови организации които обслужват единствено ръководствата си.

Back to top button