Регион

Министър Танева зажъна в Странско, чакат по-слаба реколта

ЖътваЗемеделският министър Десислава Танева участва в ритуалното зажънване на пшеница в землището на димитровградското с. Странско.

ЖътваТанева и кметът на Димитровград Иво Димов зажънаха със сърп заедно с жени в народни носии, както повелява обичая. Министърът каза, че прогнозите са за добра реколта в национален мащаб – между 4.3 и 4.5 млн. тона зърно. Средният добив от декар ще е около 415 кг. Около 1% са засегнатите от наводнения площи. Тя отчете, че зърнопроизводството в България е тръгнало нагоре в развитието си от влизането ни в ЕС, но сега трябва да се отдели внимание и на останалите сектори. Половината от реколтата от пшеница в последните години отива за износ. Министърът посочи, че няма притеснения за цената на хляба и каза, че се надява тя да е справедлива.

По-слаба реколта обаче очакват от местната кооперация „Доверие“ с председател Петко Николов. Той заяви, че добивите на пшеница и ечемик ще са с около 100 кг. надолу от декар в сравнение с миналата година. Отделно началната изкупна цена на ечемика е 260 лв. за тон, което е много под себестойността.

На днешното зажънване имаше много гости, а родители бяха довели и малките си деца. Сред тях бе и 3-месечният Никола, внук на комбайнера Кольо Цвятков. Неговият комбайн подкара и министър Танева.

След зажънването в центъра на Странско бе открит традиционният Тракийски жътварски събор с участието на десетки колективи и изпълнители. Наред с празничната програма имаше и изложение „От нивата до трапезата“ на български производители от хранително-вкусовия бранш, както и такова на селскостопанска техника.

Жътва  Жътва 
 Жътва  Жътва
 Жътва  Жътва

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.06.2015 16:17 16:17

А защо е така…?

Back to top button