Хасково

Хасково ще бъде втори център на производство на екологичен ток

ЕлектроенергияПотреблението на елекроенергия в Хасково е спаднало с 20% в сравнение с миналата година. Констатацията е от национален форум на енергетиците, които днес честват своя професионален празник. За страната спадът е около 45%, информира ръководителят на Електроенергиен системен оператор – Мрежови експлоатационен район Хасково Тошо Тодоров.

Към днешна дата в района са заявени намерения за изграждане на възобновяеми енергийни източници за над 1000 мегавата. Тази мощност обаче е много голяма за съоръженията, с които разполагаме за пренос на електроенергия, каза Тошо Тодоров. В района на Електроенергийния системен оператор Хасково се намират най-големите водно- електрически централи – ВЕЦ Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. Те заедно с новите инвестиционни проекти превръщат района на предприятието като втори голям център за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници след Варна.

През юли в Хасково се предвижда да се проведе Форум за инвеститори и специалисти за представяне на видовете възобновяемите енергийни източници, информира още инж. Тодоров. Организатори са Научно- техническите съюзи на енергетиците и ТУ София. Този Форум не случайно ще се проведе тук, защото условията, както природни така и инвестиционни в района са добри за развитието на възобновяемите източници на енергия, категоричен е началникът на Електроенергийния системен оператор Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button