Регион

Вземат токсикологични проби от Египетски лешояди край Маджарово

Египетски лешоядЗа първи път на Балканите природозащитници вземат токсикологични проби от малките на египетския лешояд край Маджарово. По този начин те се надяват да открият причината за изчезването на световно защитения вид. Пробите, които се вземат успоредно с опръстеняването на птиците, ще бъдат изпратени за изследване в Испания.

Екип от петима доброволци катерят скалите край Маджарово, където гнездят повечето лешояди в България. След като стигнат до гнездото, те вземат малките, поставят им пръстени, вземат необходимите проби и след това ги връщат обратно.

Вземането на пробитеЗа да са напълно сигурно в причините, които карат египетския лешояд да изчезва, българските орнитолози са решили да направят и експедиция до Етиопия, където двойките зимуват. За да сме сигурни какво погубва птиците, трябва да познаваме условията им на живот и тук, и там, казва координаторът към Българското дружество за защита на птиците Ивайло Ангелов.

Само за последните 7 години броят на двойките Египетски лешояди в България е намалял близо наполовина, алармира Ивайло Ангелов. Притесненията на природозащитниците са, че до 20 години видът ще изчезне от България напълно.

 Изкачването на скалите от природозащитниците  Ивайло Ангелов

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георгиева
Георгиева
28.07.2009 16:01 16:01

Просто никой нищо не прави за птиците ….Това си е факт.БДЗП не е това което беше.Надявам се на лешоядите да не им се „налага“ да си „търсят нов дом“, заради немърливото ни отношение.

Back to top button