Хасково

Изкупната цена на желязото пада, даже ромите спряха да носят

ПунктЧувствителен спад се наблюдава в цената на желязото по складовете за вторични суровини в Хасково.

В последните месеци цената на метала е спаднала и в момента е 21 стотинки за килограм. От пунктовете се оплакват, че и хората по- малко предават метали и хартия за вторични суровини

Най-скъпа е медта, която се е повишила до 6,20 за кг. Ламарината е на 16 ст., алуминият е 21 ст., а килограм капачки от алуминий са 10 ст. Хартията пък е 5 ст., а за килограм пластмаса по складовете за скраб плащат по 15 стотинки.

Янко ВелевПрогнозата е цената на желязото да продължи да пада, понеже и търсенето е намаляло. Ниската му цена дори накара ромите да спрат да носят метала по складовете, коментират собствениците им. Също така и износът за други страни като Гърция, Турция и Македония е в застой. 

Причината за това може да е и финансовата криза, а и отчасти спирането на масовите строежи в последната година. Единственият метал, който се търси силно на световния пазар е медта, като Китай купува най- много за момента, коментира Янко Велев – изпълнителен директор на фирма за изкупуване на метал и вторични суровини. Всички цени обаче зависят и от движението на долара на световните борси, допълни още той.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button