Хасково

Владишкият трон от Узунджово вече в музея

Владишкия тронВладишкият трон от църквата в село Узунджово е вече част от експозицята на Регионалния исторически музей. Ценният християнски експонат вече заема мястото си в раздела за църковно изкуство през периода ХV-ХІХ в.

От музея припомнят, че при завършената през 2007 г. на цялостната реставрация на джамията-църква в село Узунджово беше изработен нов владишки трон. Оригиналният се е нуждаел от сериозна реставраторска и консерваторска работа, като подмяна на изгнилата дървена  корпусна основа, възстановяването на липсващите дърворезбени елементи, възстановяване на оригиналните цветове на боите и цялостно импрегниране с отрова против дървояд.

В продължение на шест месеца майсторът – реставратор Георги Дженев е успял да възстанови, консервира и върне оригиналния вид на стария владишки трон, който е висок 4 метра и половина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button