Регион

Известни историци на научен форум в Свиленград

Община СвиленградНаучна конференция: „Свиленград и околностите му в писмените извори от древността до новото време“ се провежда днес в града. Организатори са Институтът по балканистика с център по тракология при БАН, общината и местният музей.

Доц д-р Йорданка Бибина и гл. ас. д-р Калина Пеева ще изнесат доклади за сведенията за Свиленград, записани от немски и австрийски дипломати и френски пътешественици през 15-19 в.

За града в пътеписите на османския историк Евлия Челеби, от чието рождение се навършват 400 г, ще говори д-р Николай Робев .

Гл.ас д-р Маргарита Добрева ще представи документи за Свиленград, съхранявани в ориенталския отдел на Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“. Теми на докладите на проф. Светлозар Елдъров и ст.н.с. д-р Георги Граматиков са източнообредните католици в свиленградския край през 30-те години на миналия век и копринарството в района.

Научният форум е част програмата на общината за отбелязване празника на Свиленград- 5 октомври.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button