Регион

Откриха скелет от преди половин хилядолетие край кариерата до Меричлери

РазкопкитеСкелет на възрастен човек е открит по време на разкопките в местността Кайряка край Меричлери, съобщи ръководителят Станислав Илиев от Регионалния исторически музей. 

Теренът, чиито проучвания започнаха в края на септември, се намира в концесионната площ на варовиковата кариера. Там има регистриран некропол. Разделен е на 5 могили, които трябва да бъдат проучени в рамките на 3 години. Те са подредени в редица в посока изток – запад.

В момента екипът, ръководен от Станислав Илиев проучва Могила №1 от некропола. В северозападния сектор на дълбочина около 60 сантиметра в близост до най-високата част е открит гроб.

Разкопките

Станислав Илиев

Полът на намерения в него скелет обаче не може да бъде определен все още, тъй като тазовата кост на индивида е под профила на могилата, а черепната кост в горната си част е силно фрагментирана, уточни Илиев. От кога датира скелетът на този етап също не може да се каже.

Това е вторичен гроб, т.е. не става въпрос за централно погребение, уточни ръководителят на разкопките. Според него скелетът е на поне половин хилядолетие. Основание за това предположение е липсата на остатъци от дрехи в гроба.

Разкопките в местността Кайряка продължават. Станислав Илиев се надява до края на годината да може заедно с екипа си да проучи поне две могили, ако времето позволява.

Най-голяма е петата могила. Тя е интересна с това, че в периферията й полицаите са намирали съвременни трупове, заровени от сериен убиец. Проучването на тази могила обаче ще започне най-рано след година.

Станислав Илиев Станислав Илиев

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
2
2
13.10.2011 15:28 15:28

че то ако е заровен трупа гол , пак няма да има остатъци от дрехи

Станислав Илиев
Станислав Илиев
13.10.2011 21:02 21:02

Това е безспорен факт, но липсата на следи от одежда не е единственното основание за по-ранна дата. Както е видно от снимка 1, тленните останки на индивида влизат в оставения западен профил на могилата. Ако интервенцията, т.е. гробната яма е късна – на 60-70 или повече години, очертанията й биха се забелязали във въпросния профил. Такива очертания към момента липсват.
Твърде често при тези дълбочини, в могилния насип на римски или тракийски могили се откриват гробове, датиращи от средновековието. В случая нямаме достаъчни основания да предположим, че гроб 1 се датира така.
Все пак предпочитаме да дадем заключение едва след разкриването на целия гроб.
Благодаря за коментара.
С. Илиев

Back to top button