Хасково

Изложба показва фотоси от Тодор Живков до Бойко Борисов

ИзложбатаИзложба документална фотография, обхващаща периода от 1954 до днес бе открита в Регионалния исторически музей В Хасково. Снимките са на известния хасковски майстор на обектива Карекин Карекинян. На тях могат да бъдат видени тържествени откривания на граждански обекти, чужди делегации, български министри и първият български космонавт Георги Иванов, посетили Хасково.

Фотосите ясно отразяват както политическите страсти през 90-те години на ХХ век, така и тези на изборите в края на миналата година. Освен известни личности в изложбата са включени и работници, станали герои на социалистическия труд – Райчо Павлов от рудник „Маджарово“, Трънде Гьоков от „Марбас“.

ИзложбатаВсички снимки са ценни. Те са една история„, каза Карекин Карекинян, който признава, че през годините е срещал много трудности. Често му се е налагало „да се справя“ със софийските фотографи, тъй като са му пречели. „Налагаше ми се едновременно да снимам и да ги избутвам колегите“, разказа фотографът. 

Безспорно един от най-запаметяващите моменти е снимката на Тодор Живков с агнето. „За пръв път в село Конуш измислиха изкуственото осеменяване на овцете. Тодор Живков дойде да види първото агне, което се роди, заедно с цялото бюро на Окръжния комитет на партията“, разказа Карекин Карекинян. Тогава Карекин е фоторепортер на Държавен фотоархив – София.

ИзложбатаВсички гости искали той да ги снима. В един момент Тодор Живков пожелал да бъде заснет с агнето. Точно тогава филмът на Карекин Керикинян свършил. Хасковлията се извинил на държавния глава, а той го успокоил и му казал, че ще го изчака. Фасковският фотограф направил снимката и благодарил на Тодор Живков за жеста, а той му отвърнал с думите „Заслужаваш, момче! Заслужаваш!“.
 
Легендата на местната фотожурналистика Карекин Карекинян е на 85 години. Ветеранът зад обектива, който стана почетен гражданин на Хасково, е може би най-възрастният действащ фотограф у нас.

Любовта към фотографията, Карекин е наследил от баща си. Семейството му са бежанци от Армения, оцелели по чудо от геноцида.

ИзложбатаПрез 20-те години на 20 век родителите на Каро намират своята втора родина тук в България. Баща му работи като фотограф по време когато това изкуство е било истинска тайна за повечето хора. 

Още като ученик Карекин започва работа при баща си, а тогава в Хасково е имало трима фотографи, единият е Карекинян. След отбиване на военната си служба, Карекин завършва тогавашните курсове по фотография в София и започва работа като фоторепортер. Работил е за всички вестници по онова време. Бил е на повечето значими събития в страната ни като фотограф. 

И така до ден днешен, когато познатият на всички Каро продължава да работи.

Изложбата Изложбата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
24.01.2012 13:52 13:52

Браво ермен дуду,браво…

Back to top button