Хасково

С вкусни торти приключи вторият семестър на Детска полицейска академия

ДПАДесетият випуск, обучаван в хасковския филиал на Детска полицейска академия, завърши успешно днес. Това са над 100 четвъртокласници от хасковското СОУ „В. Левски“ и пет групи деца от училища в Свиленград и Любимец.

Днес на Учебен център „Кенана“ – МВР в Хасково пред строго полицейско жури малките курсанти демонстрираха знанията си, като се стремяха не само да дават верни отговори, но и да показват умения за партньорство и дисциплина. Полицейски кучета изнесоха истински спектакъл пред децата и демонстрираха работа по следа и задържане на нарушител.

ДПАНа финала на обучението си рамо до рамо с полицейските си инспектори децата получиха Дипломи за специални агенти и положиха Клетвата на Академията, чието основно мото е „Да вярвам в себе си и никога да не се предавам“. За доброто си представяне всеки отбор получи по една торта.

Учениците започнаха обучението си преди 10 месеца. В началото на учебната година децата придобиха знания за полицейската професия, за различните видове полицаи и техните отговорности, за основните задачи на полицията и за начините й на действие. Малките полицаи положиха първия си екипен изпит и защитиха правото си да носят полицейска жилетка. 

ДПАСлед зимната ваканция участниците научиха от своите приятели – полицаите  какво е престъпление,  какво означава “вина” и как се доказва тя. Участваха в “разследване” и със собствени сили заловиха и разпитаха “извършител на кражба”. 

Разбраха, че полицаите не само разкриват престъпления, но и се стремят да ги предотвратяват. Във втората половина на март се упражняваха да различават права и отговорности и установиха, че всяко право е свързано със задължение. За отличното си представяне, всички участници  получиха шапка – вторият важен елемент от униформата на Детска полицейска академия.

Основната задача на Академията е да утвърди ценностното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да развие умението им да правят връзка между права и отговорности. Важна цел на преподавателите в Академията е децата да се научат да работят в екип, да се подкрепят, да се грижат за своята и на другите безопасност. 

ДПА ДПА

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button