Хасково

Фалирала мандра остави на пътя десетки работници без заплати

Фалирала мандраДесетки служители на мандра в Минерални бани от днес са на пътя. Работниците заварили предприятието запечатано от банка. Същата съдба последвала и служителите във фермата в село Доситеево, която е на същия собственик.

До вторник миналата седмица производството вървяло на пълна пара. В четвъртък собствениците казали на работниците, че им дават почивка и че ще са отново на работа във вторник. „Отидохме тази сутрин – техниката я няма, охрана от банката, не ни допущат да влезем изобщо вътре и се върнахме. Имаме за получаване по 16 месеца заплата“, разказа Пламен Петров. По думите на колегите му никой никакво обяснение не им е дал и те са в безтегловност.

След случката работниците отишли в Инспекцията по труда, където подали колективна молба. От трудовата институция им обяснили, че ще направят проверка по случая. Веднага след това служителите потърсили помощ и от КНСБ. Там председателят на регионалната структура Василка Иванова ги посъветва какво да направят от тук нататък, насочила ги към адвокат, чрез които да си потърсят правата в съда.

Фалирала мандра„Сякаш стана заразна болест не само в региона, но и в страната работодателите, оправдавайки се с кризата, да забравят трудовите възнаграждения на хората, а не забравят да си сменят автомобила или да реализира някоя друга прищявка„, коментира Иванова. 

Собственикът на мандрата в Минерални бани и фермата в село Доситеево Николай Атанасов обясни по телефона, че има кредит от банка. През последната година работата драстично намаляла и блокирала 80-90% от производството. Това довело до краха на фирма „Бяла мечка“ и назначаването на синдик за обявяване на несъстоятелност на предприятието. 

„Работниците могат да бъдат спокойни. Има синдик. До края на месеца  ще бъдат освободени, няма проблем, ще си вземат заплатите и от 1 юли ще се освободят, за да могат да се регистрират на борсата“, допълни Атанасов. 

По данни на КНСБ това е третият случай за месец в областта, в който работници с неизплатени с месеци трудови възнаграждения, които нямат синдикални организации, търсят помощ.

Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button