Хасково

Вълци нападат в Хасковско, десетки животни са изядени

Ловци, архивВълци нападат стопанствата в Хасковско. Най-сериозен е проблемът в община Маджарово. Десетки са стопаните, пострадали от набезите на хищниците през последните дни. Хората са притеснени, защото има много направени поразии и доста изядени животни, обясни кметът на Маджарово Милко Армутлиев.

Оплаквания имало от всички села в общината, а най-много били сигналите от Сеноклас, Тополово, Горно поле и Долни главанак. Обикновено хищниците нападали вечер стопанства, разположени в гората.

За да се справят с набезите, ловните дружинки организирали хайки за отстрел всяка събота и неделя. Дружинка в село Долни Главанак е засякла 4 вълка, но така и до момента на територията на общината не е отстрелян нито един.

В любимешкото село Вълче поле също има стопани, пострадали от набезите на вълци. Там са изядени две животни.

12 са хищниците, които обикалят нашия район, в Маджарово са забелязани 5-6, информира секретарят на Ловно-рибарското дружество в Харманли Дончо Чепилски. Данните са от последното преброяване, направено на 18 март, тази година. Според него не може да се направи извод за увеличена популация, защото до момента на тяхна територия нямало нито един отстрелян вълк.

Според секретаря на Ловно-рибарското дружество в Хасково Милко Андонов обаче броят на хищниците действително се е увеличил през последните 2 месеца. Само през октомври в община Минерални бани са отстреляни 3 вълка, два от които са в село Сусам. За отстрелян хищник вече не се дава парична награда. Ловците обаче имат спуснат план за отстрел и са задължени да убиват хищниците като по този начин регулират популацията им, уточни Андонов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button