Хасково

Работодатели и работници все още в сивия сектор

ПресконференциятаБлизо 37% е размерът на сивата икономика в страната през тази година според работодателите. В сравнение с 2010-та цифрата е с 5,5 на сто по-ниска. Това съобщи в Хасково днес изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Цифрите, които са част от представително национално проучване, показват, че има тенденция на намаляване на сивата икономика в България.

Ако през 2010 година основната сива практика е била работа без какъвто и да е било трудов договор, то сега работодателите сключват трудови договори със служителите си, но не на реалната стойност.  Той или е на минимална работна заплата, или пък на по-ниска сума, но винаги включва доплащане в плик, стана ясно на пресконференцията днес.

64 на сто от работодателите признават, че работата в сивия сектор дава бързи печалби, а 85 на сто твърдят, че законите не се прилагат еднакво за всички. Според работодателите основната причина бизнесът да работи на сиво са основно множеството и тежки за обслужване административни изисквания.

Най-честите сиви практики са покриване на печалби, нефактуриране на сделки, неплащане на дължимия данък печалба, контрабанден внос и износ, допълват от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По груби сметки бюджетът на България е ощетен с около 10 млрд. лева годишно заради неформалната икономика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.11.2012 22:17 22:17

da taka e…a vlasta kade spi? stroim magistrali….a naroda gladuva,vnasjame stoki bez mito,ne plashtame danaci,zaplati,osigurovki…vse zaradi krizata nali? kolko udobno za vsichki ot biznesa…a e tolkova prosto-vsichko koeto vliza v BG se oblaga s danak,sabirat se kasovite belezki ot vseki i na kraja na godinata mu se vrashta danaka i gledash ikonomikata leekichko vleznala v relsi..te xorata sa go izmislili samo trjabva da go prekopirame ama i za tova maj ne ni biva za sazlenie

Back to top button