Регион

Готов е временният център за бежанци в Харманли

Бежанския лагерПриключи ремонтът на временния приемателен център за бежанци в Харманли, който ще приюти 1000 чужденци при криза на границата. На територията на бившите казарми в града са ремонтирани три сгради – КПП, пункт за раздаване на храна и административен щаб.

Разчистен е и теренът, където ще се разполагат палатките. Прокарани са ток и вода.

Близо 200 000 лева струва ремонтът на бившите казарми, за да станат годни за приемането на бежанци. Това ще стане само при въвеждане в действие на кризисен план. Едно от условията това да се случи е за едно денонощие 500 чужденци да пристигнат на границите ни.

Миналата година броят на нелегалните чужденци на българо-турската граница се е увеличил 2,6 пъти в сравнение с 2011-та година. За 2012-та броят им е близо 1900 души, като огромната част от тях са между август и декември.

Днес областният управител Ирена Узунова и комисия от Министерството на отбраната посетиха временният център, за да проверят как е минал ремонтът. При нужда от отварянето на центъра, в него ще бъдат назначени над 20 души персонал. 40 жандармеристи ще охраняват бежанците, които няма да имат право да излизат навън.

Бежанския лагер Бежанския лагер
Бежанския лагер Бежанския лагер

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button