Регион

Учат ромите на хигиена и здравна култура, те искат лекарски кабинет

Обучение на ромиЗапочна обучение на ромите в Димитровград за здравна култура и хигиенни навици. Семинарите трябва да обхванат трите квартала, където живеят над 6 000 души. Целта е да се подобри животът им.

Според предварителните анализи на обучаващите ромите например се къпят веднъж на 10 дни и по-често през лятото, когато ползват за целта река Марица. Самите условия на живот в кварталите са много трудни, хигиената е на много ниско ниво, а целта на тези обучения е ромите да придобият едни основни хигиенни навици, коментира пред Haskovo.info Анелия Тенчева от Регионалната здравна инспекция в Хасково.

Въпреки че признават, че хигиената и здравната им култура не са на добро ниво, ромите всъщност имат съвсем други проблеми. Това са безработицата и бедността. Вероятно заради това желаещите да бъдат обучавани в началото на първия ден не бяха много. Сега в момента ако тръгнеш да видиш във всяка една къща, да отвориш хладилника – няма нищо. Народът умира, обяснява Стефан Христов.

Освен бедността и безработицата, ромите се оплакват и от липсата на реално здравно обслужване. Едно от най-важните неща за нас е да има медицински кабинет, където да могат по всяко време за каквото и да било хората да отидат, каза кметският наместник Кочо Георгиев. Според него е добре проектите, свързани с кварталите да бъдат насочени в по-практическа посока и да се осигурят средства за лекар например. Здравен пункт в квартал „Изток 1“ и сега съществува, но няма лекар, който да работи в него.

 Обучение на роми  Обучение на роми

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
БАТ САЛИ
БАТ САЛИ
18.03.2013 13:01 13:01

САПУН-не кабинет мамка им сиганска…

Мехмед
Мехмед
18.03.2013 13:28 13:28

Това циганите няма нужда от кабинет. Какво ще прави в кабинета? Ако е болно да отива доктора да му бие инжекция в къщи. Даже най-добре ще се направи ако всеки ден доктора обикаля и да им бие инжекции да не се разболяват въобще- да са здрави и да работят. Ако не е болно инжекциа от витамини, а ако е болно пеницилин- всеки ден и ще се оправят. Иначе за хигиената трябва да се къпят редовно- общината да праща всеки ден водоноска и да се сабират на площада да ги къпят с маркуча- първо пяна, после да ги изплакват барабар с дрехите за да не перът после. Така ще се оправи работата!

Анонимен
Анонимен
19.03.2013 11:05 11:05

Кмета да ги къпе,защото са негови хора,мамка му циганска…

Back to top button