Регион

100 хиляди в Германия гледат музейни експонати от Мезек

Крепостта Мезек7 предмета от могилата Мал-тепе край свиленградското село Мезек бяха част от изложбата „Светът на келтите. Центрове на властта – Съкровища на изкуството“ в германската провинция Баден-Вюртемберг. Експонатите, които се съхраняват в Националния археологически институт с музей при БАН, пътуваха до Германия по покана на Баден-Вюртембергския държавен археологически музей и Вюртембергския държавен музей .

Експозицията бе посветена на келтите от първото хилядолетие преди Христа и тяхната роля като една от формиращите сили в европейската история. Предметите от гробната находка край Мезек, определени от немски учен още през 1941 г. като части от келтска колесница, значително допринесоха за успеха на изложбата, съобщават организаторите.

Над 100 000 посетители от Германия и чужбина успяха да видят най-голямата изложба на келтски артефакти от цяла Европа през последните 30 години.

Гробната находка от Мезек предизвика особено силно внимание сред посетителите и научните среди, защото поставя въпроса за келтите на Балканския полуостров и за отношенията между тях и тракийците в периода IV-III в. пр. Хр.,обясняват историците.
След 5 –месечен престой в Германия интересните находки отново заеха постоянното си място в зала „Трезор“ на Националния археологически музей в София.

Haskovo.info припомня, че монументалната куполна гробница в могилата Мал-тепе е открита през 1931 г. от жители на Мезек. Веднага след откриването на гробницата се извършват археологически проучвания от проф. Богдан Филов и уредника в Народния музей в София д-р Иван Велков. Открити са златни накити, златни, бронзови и керамични съдове, бронзови предмети, нагръдник от желязо и много други, които постъпват в Народния музей и сега са едни от основните предмети в постоянната експозиция на Националния археологически музей . Находките от Мезек предизвикват интересни научни спорове, защото част от тях са необичайни за Тракия. Такива са предметите от бронз, които участваха в изложбата във Вюртемберг.

ВидеоКак местната власт ще привлича туристи в Мезек вижте във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button