Хасково

Първи случаи на лаймска болест и марсилска треска в Хасковско

Пръскане срещу кърлежи, архивПървите случаи на ухапвания от кърлежи за годината вече са факт. От началото на април до момента в Хасковска област са регистрирани по един случай на лаймска болест и на марсилска треска, съобщи за Haskovo.info директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Хасково д-р Снежана Иванова.
Заболеваемостта от този вид инфекции традиционно се увеличава с настъпването на пролетно-летния сезон. През последните години това завишаване се дължи и на променените климатични условия в резултат на глобалното затопляне, които са предпоставка за неконтролируемо нарастване популациите на кърлежи и комари, коментираха от местната здравна инспекция. Затова от там до всички кметове на общини са предписани дезакаризационни мерки.

В Димитровград обработката на паркове, градини и междублокови пространства срещу кърлежи вече започна. Пръскането се извършва късно вечер по утвърден от общинската администрация график и ще продължи до 27 април. В тревните площи и в учебните заведения ще бъдат поставяни табели, които ще информират гражданите за деня на напръскване и карантинния срок.
 
В Хасково все още не е получено писмото с инструкции от РЗИ. Като превантивна мярка в момента от общинската фирма „Екопрогрес“ окосяват тревните площи, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читател
читател
26.04.2013 9:09 9:09

Казва се лаЙмска, не ламска болест!

Back to top button